Foto: Helga Boudestein

Boerenkoolgoeroe

Column door Karin Houdijk

Thuis heb ik een bijnaam: Boerenkoolgoeroe. Ontstaan tijdens mijn studie voor Natuurvoedingsadviseur. De bijnaam is gelukkig niet letterlijk te nemen, want hoe lekker ik boerenkool ook vind, ik word er toch vooral met koud weer vrolijk van. De naam dank ik aan mijn visie op natuurvoeding. Die heeft namelijk een aantal uitgangspunten, waarvan 'eten volgens de seizoenen' er één is. Niet dat ik me daar nou altijd krampachtig aan houd (ik mag in de winter ook graag een framboos in mijn yoghurt doen), maar ik ondersteun de gedachte erachter wel.

Tegenwoordig zijn veel groenten en fruit het hele jaar te verkrijgen. Op zich handig, vooral als je graag strikt recepten volgt, maar deze producten zijn doorgaans vanwege transport en kassenkweek niet echt duurzaam te noemen.

Groenten en fruit hebben elk unieke eigenschappen. Dit heeft in eerste instantie met de aanwezigheid van vitaminen, mineralen en vezels te maken. Daarnaast hebben sommige voedingsmiddelen een ondersteunende werking in de winter en andere weer in de zomer. Zomergroenten zijn namelijk makkelijker te verteren dan wintergroenten en vragen van en leveren aan het lichaam dus een ander soort energie.

Vanuit de behoefte aan 'stevige kost' is in ons land de stamppottraditie in de middeleeuwen ontstaan. De Middeleeuwse stamppot was niets meer dan een dikke soep van granen, groente en vlees, klaargemaakt in één grote pan; zonder aardappelen want die kenden we toen in Nederland nog niet. De stamppot (ook wel Stoemp genoemd) werd dus eeuwen geleden al in de winter gegeten, omdat het met zijn verwarmende eigenschappen tegenwicht bood tegen de kou en je er lekker lang op vooruit kon.

Tegenwoordig wordt stamppot in vele variaties gegeten. De welbekende boerenkoolstamppot met aardappelen en worst is bijna iedere Nederlander zo ongeveer met de paplepel ingegoten. Hierbij een verrassend vegetarisch alternatief met zoete aardappelen en rozemarijn. Uiteraard kan er ook nog een rookworst op gedrapeerd… aan jou de keuze.


Nodig:
300 gr. zoete aardappel (bataat), gewassen en in blokjes;
500 gr. gesneden boerenkool;
2 flinke tenen knoflook, fijngehakt;
Broodkruim van 2 volkoren boterhammen;
Flinke hand verse rozemarijn, grof gehakt;
2 eetlepels volle kwark;
Zout en peper.

Verwarm een flinke scheut olie in een grote pan en bak de knoflook zachtjes aan. Doe de boerenkool erbij en roerbak deze een paar minuten. Voeg de blokjes bataat toe en roer goed door de boerenkool. Doe er vervolgens water bij, tot het geheel voor de helft onder water staat en kook de bataat gaar. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de broodkruim en rozemarijn. Wanneer de bataat gaar is kun je het water afgieten en het geheel grof stampen. Voeg de kwark toe en naar smaak peper en zout. Garneer het geheel met de broodkruim en rozemarijn en smikkelen maar!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden