Na afloop waren er volop enthousiaste reacties, waaronder die van deelnemers die nog nooit van hun leven bij een akkerbouwer waren geweest. FOTO: Jack Luiten
Na afloop waren er volop enthousiaste reacties, waaronder die van deelnemers die nog nooit van hun leven bij een akkerbouwer waren geweest. FOTO: Jack Luiten (Foto: Jack Luiten)

Verser op tafel kan haast niet

's Morgens je eigen aardappelen sorteren, op het land zelf je spruiten plukken en 's avonds vers op tafel. Een mooie ervaring van leden van Wijk en Wouden, die op zaterdag 3 november deelnamen aan de excursie 'bezoek aan de akkerbouw'. Zij troffen het in meer opzichten, want het was stralend weer voor een excursie.

Hazerswoude-Dorp - Zo'n 35 belangstellenden waren naar het Westeinde gekomen om een kijkje te nemen bij twee akkerbouwbedrijven. Enno Knibbe teelt tarwe, suikerbieten, uien en aardappelen en heeft zich gespecialiseerd in spruiten (18 ha.). Lennart Zegwaard teelt naast uien, (voer)bieten en tarwe vooral veel aardappelen (40 ha).

De bezoekers splitsen zich in twee groepen en kregen op beide bedrijven een rondleiding met toelichting op het afgelopen teeltseizoen. De oogst verloopt dankzij gunstig herfstweer redelijk voorspoedig, maar is nog niet voorbij. Van zowel de aardappelen als de spruiten moet nog een deel worden geoogst. De spruitenoogst duurt nog wel enkele maanden.

Beide Hazerswoudse akkerbouwers waren goed te spreken over het nog lopende seizoen 2018-2019. Ze hebben hun producten de afgelopen warme, droge zomer constant kunnen beregenen. Hierdoor zijn de opbrengsten per hectare goed tot zeer goed - op de uien na - en de prijsvorming voor de diverse producten is tot op heden eveneens positief.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden