Op 9 oktober was er een bijeenkomst van kwekers, georganiseerd door PReT. Er wordt onderzocht welke concrete kansen en mogelijkheden er voor Boskoop op het vlak van recreatie en toerisme liggen.
Op 9 oktober was er een bijeenkomst van kwekers, georganiseerd door PReT. Er wordt onderzocht welke concrete kansen en mogelijkheden er voor Boskoop op het vlak van recreatie en toerisme liggen. (Foto: PReT )

Kwekers zetten Boskoop op de kaart

Boskoop kent een rijke kwekerijhistorie, die vandaag de dag nog springlevend is. In het buitenland geniet Boskoop veel bekendheid en toeristen en recreanten ontdekken dit gebied steeds vaker. Vooral het water en de kwekerijen zijn in trek. Er valt hier echt een mooi verhaal te vertellen. Maar hoe speel je daar goed op in en willen kwekers die toeristen eigenlijk wel?

Boskoop - Platform Recreatie en Toerisme (PReT) Alphen aan den Rijn organiseerde op 9 oktober een bijeenkomst in Het Groene Huis, de boomkwekerij van Fred Booy. Vanaf dit voorjaar onderzoekt Fred in opdracht van PReT welke concrete kansen en mogelijkheden er voor Boskoop op het vlak van recreatie en toerisme liggen. Aan het einde van 2019 is het de bedoeling dat er stevige stappen gezet zijn in de richting van een stralende toekomst voor recreatie en toerisme in Boskoop e.o.


'Branding' van Boskoop

Niet alleen de lokale ondernemers, maar ook de regio was geïnteresseerd in de onderzoeken en ontwikkelingen. Met name partijen die zich bezig houden met recreatie en toerisme binnen Boskoop, Alphen a/d Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem kwamen luisteren. Onder hen ook Wethouder Kees van Velzen van Alphen aan den Rijn en Burgemeester Frans Buijserd van Nieuwkoop.

Fred Booy: "Branding van Boskoop werkt het beste als men de inwoners en de kwekers hier bij betrekt, zij hebben immers alle informatie en de verhalen om een unieke ervaring aan de toerist mee te kunnen geven, om het Schone van Boskoop uit te dragen. Niet iedereen met een kwekerij zit hier misschien op te wachten en dat hoeft ook niet. Voor wie daar wel oren naar heeft liggen er prachtige kansen. Er volgt nog een onderzoek waarin de economische toegevoegde waarde van recreatie en toerisme voor kwekerijen wordt gemeten."


Tuincentrum van Nederland

Voormalig Rabobank directeur Peter Mathot deelde deze avond de resultaten van zijn onderzoek naar de mogelijkheden van recreatie en toerisme vanuit de visie van Greenport Boskoop. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de boomkwekerijsector, Stichting Belangenbehartiging Greenport. Doel daarvan is het te ontdekken wat de stand van zaken en toekomstverwachting voor de boomkwekerijsector kan zijn.

Peter Mathot noemt twee belangrijke redenen voor kwekers om zich te verdiepen in de kansen die recreatie en toerisme voor hen bieden: "Ten eerste is er de prioriteit van gemeente Alphen om Boskoop op de toeristische kaart te zetten. Recreatie en toerisme bevordert leefbaarheid en welvaart. Daarnaast is er het toekomstperspectief van de boomkweker. Veel kavels zijn te klein of er is onvoldoende ontsluiting. Ook bij het gebrek aan bedrijfsopvolging kan dit een goed alternatief bieden."


Samenwerken

Het werd een bijzonder informatieve en boeiende avond waar volop ideeën werden uitgewisseld. Het bestuur van PReT: "Wij geloven dat Boskoop een goed voorbeeld kan zijn om recreatie en toerisme ook in andere delen van Alphen a/d Rijn en de Rijn- en Veenstreek verder op de kaart te zetten. We zetten graag samen onze schouders eronder met als doel om onszelf en meer gasten te laten genieten van wat er in deze regio te beleven valt!"


Veel verhalen

Fred: "Er is genoeg te zien en te doen, maar dit is nog niet onderling verbonden. We hebben veel verhalen, maar nog geen roman. Als je onze sluis aan buitenlanders laat zien, zijn ze stomverbaasd. Over het mechanisme, leven onder zeeniveau en dat we zo naar China varen."


Peter: "Om een recreatieve invulling te geven aan het kwekerijengebied hoeft er ook niet eens veel te veranderen. Met behoud van karakter kan dit eenvoudig gerealiseerd worden. Wanneer de historie, kennis en ervaring van de kwekerijen en het gebied met passie wordt verteld tijdens een vaartocht of rondleiding, gaan ze met een bijzondere ervaring naar huis!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden