Sem van der Werf is boomkweker in opleiding. De Liquidambar heeft bladeren die heerlijk ruiken.
Sem van der Werf is boomkweker in opleiding. De Liquidambar heeft bladeren die heerlijk ruiken. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Elke plant heeft wel iets speciaals'

Hij is kwekerszoon en kiest zelf ook voor de boomkwekerij. Sem van der Werf (18) uit Boskoop is de vierde generatie in een echte boomkwekersfamilie, met een familiekwekerij aan de Lansing. Sem volgt de Boomteeltopleiding in Boskoop en is een van de leerlingen die zich heeft aangemeld voor de uitbreiding met een vierde studiejaar. De jonge Boskoper doet momenteel veel werkervaring op, in binnen- en buitenland, want in het voorjaar was hij drie maanden in Engeland voor stage. Deze week is Sem te vinden bij Go4it, de beroepenmanifestatie voor middelbare scholieren. Hij begeleidt scholieren bij hun kennismaking met de boomteeltsector.


BOSKOOP – Sem woont aan de Lansing, een prachtig gebied met kwekerijen en water in Boskoop zuidoost. "Ik kan hier zo naar Reeuwijk varen," zegt Sem, die opgroeide op de kwekerij. Dat hij kweker zou worden lag zeer voor de hand, maar Sem overwoog nog even een koksopleiding. "Koken vind ik ook erg leuk, maar ik ben niet verder gekomen dan de inschrijving. Toen heb ik alsnog gekozen voor boomteelt. En geen spijt van gehad."

Sem weet inmiddels precies wat hij wil. Hij zit in het derde jaar van de Boomteeltopleiding. Nu is niveau drie nog het hoogste niveau, maar vanaf volgend jaar is de opleiding ook op niveau vier beschikbaar. Sem is vastbesloten om door te stomen en het aanvullende studiejaar ook te volgen.

Tijdens zijn opleiding werkt hij bij uiteenlopende boomteeltbedrijven. "Ik doe veel ervaring op. Van internationale bedrijven tot kleinschalige kwekerijen. Modern versus ambachtelijk. Erg leuk vind ik dat."

In het voorjaar was Sem drie maanden in Engeland. "Ik liep stage bij een heel groot bedrijf met veel verschillende soorten heesters. Het terrein was zo groot dat we met golfkarretjes rondreden." In zijn vrije tijd ging hij de omgeving verkennen. "Ik heb veel botanische tuinen bezocht, soms met mijn familie, want mijn ouders en ook mijn opa's en oma's zijn langs gekomen."

Momenteel werkt Sem bij Kwekerij Rein en Mark Bulk, na werkplekken bij Roland van der Werf, De Jong Plant en Arno Vuyk. "Ik zit op een heel vertrouwd adres, want Mark is mijn oom. Het is een echt ambachtelijke kwekerij. Het assortiment vind ik erg leuk. Variatie spreekt me aan."

Sem heeft ook al een tijdje een eigen kwekerij, waar hij soorten als Hydrangea, Hamamelis en Magnolia kweekt. "Mijn vader had een stukje grond over, daar ben ik voor mezelf begonnen," vertelt Sem.

Deze week is hij op donderdag bij Go4it, een tweedaagse beroepenmanifestatie voor middelbare scholieren, die tijdens de Week van het Werk wordt gehouden bij Archeon. "Ik ga scholieren begeleiden. Ze komen in groepjes bij ons langs en moeten dan een opdracht uitvoeren. Bij ons moeten ze in acht minuten een tuintje maken, ze krijgen een schep en planten, voelen hoe dat is."

Sem pakt intussen wat boombladeren die hij een beetje kneust. "Deze boom is een Liquidambar. De bladeren ruiken heel lekker, probeer maar eens. Geleerd van mijn opa en mijn vader." Heeft hij een favoriete plant? "Nee, alle planten zijn mooi op hun eigen manier. De een met de bloeiwijze, de ander met de bast of met de herfstkleuren. Elke plant heeft wel iets speciaals."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden