Ed was en is voor velen een soort van tweede vader, en heeft altijd een goed contact met zijn klanten.
Ed was en is voor velen een soort van tweede vader, en heeft altijd een goed contact met zijn klanten. (Foto: )

Laatste rondje van Ed in Café Lion d'or

Café Lion d'or, wie kent het niet? Ed de Dood, uitbater, kroegbaas, heeft vele generaties in- en uit zien lopen. Hij werd geboren in 1954 in Zaandam, en was op veertienjarige leeftijd al werkzaam in de horeca. Maar nu is het genoeg.

Boskoop - Hij kon goed leren maar vond gezelligheid veel belangrijker. Op zijn vijftiende verhuisde hij naar Boskoop waar hij zijn ouders assisteerde in café 't Stadhuis, later bekend als "Hier is 't" tegenover het voormalige gemeentehuis. Op zijn achttiende leeftijd leerde hij in het café van zijn ouders de uit Reeuwijk afkomstige Elly kennen. Elly en haar vriendinnen hadden vernomen dat er een "leuke jongen" werkte in de kroeg aldaar. De twee kregen verkering en na zes jaar verkering en één jaar samenwonen zijn zij getrouwd in 1979.


Op zijn 24e , het is dan 1978, besluit Ed zijn eigen koers te varen en neemt hij café Lion d'or in de Bootstraat over. De twee krijgen in 1984 samen een zoon Richard, en hij is momenteel werkzaam in een restaurant in Den Haag als kok.

Elly is dertig jaar de steun en toeverlaat van Ed geweest, en was ook vaak in het café aanwezig en hielp mee waar dat maar nodig was. Maar na dertig jaar had Elly het gehad met de horeca en zette haar werkzaamheden voort in de zorg. Nu, tien jaar later, vind Ed het ook wel welletjes en wil na vijftig jaar horeca, waarvan veertig jaar in Lion d'or, er ook een punt achter zetten. En er samen met Elly nog een fijne oude dag van maken, misschien wel Spanje. Daar waar veel Hollandse ouderen hun inspanningen beloond zien met de mediterraanse geneugten.


Een café zonder Ed is bijna ondenkbaar. Want zoals menig Boskoper altijd zegt: Eerst naar Ed, dan naar bed! Lion d'or is een café waar je heen gaat voor een kaartje, dobbeltje, biljartje of dartje en natuurlijk een gezellig gesprek met Ed aan de bar. Ed was en is voor velen een soort van tweede vader, en heeft altijd een goed contact met zijn klanten. Hij houdt een oogje in het zeil, maar biedt ook een luisterend oor. Vaders waarvan hun zonen in het café van Ed kwamen, vroegen aan Ed of hij een beetje op hun zoon wilde letten. Met de regelgeving van vandaag de dag is dat toeziend oog ver te zoeken volgens Ed. Jongeren komen terecht in "zuipketen" en leren de oer-Hollandse spelletjes van het café ook niet meer.

Ed hoopt dat zijn Lion d'or overgenomen zal worden door een leuk jong stel zodat het café verbonden blijft aan de Boskoopse gemeenschap. Hij blijft het café runnen totdat zich een serieuze kandidaat aanmeldt om het roer over te nemen. Als we Ed vragen naar leuke anekdotes van zijn tijd in het kroegleven, zegt hij stellig: "Dat is zoveel, daar kan ik wel een boek over schrijven." Hieruit blijkt maar weer hoe gezellig het kroegleven wel niet is.

Het is nu afwachten wanneer een serieuze koper zich aanbiedt, maar tot die tijd gaat de Lion gewoon nog D'OR.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden