Rick (links) huurt een scooter om een lang weekend rond te reizen in Midden- en Zuid-Taiwan.
Rick (links) huurt een scooter om een lang weekend rond te reizen in Midden- en Zuid-Taiwan. (Foto: )

Student Rick ging van Boskoop naar Taipei en terug

Studeren in het buitenland, het is een rage op het hbo en universtiteit. Een half jaar je wereld verbreden en kennis opdoen in een vreemd land. Zo dacht ook Rick van der Meer, die ging studeren in Tapei om Azië met eigen ogen te ontdekken.

Boskoop - Rick (25) is in Boskoop opgegroeid en sinds twee jaar woonachtig in Eindhoven. Toch is hij in het weekend meestal weer in Boskoop te vinden. Maar het werd tijd voor wat anders, tijd voor een nieuwe cultuur. Rick: "Met National Taiwan University of Science & Technolgy in Taipei was er een samenwerkingsverband met TU Eindhoven. Een unieke kans, daar ben ik voor gegaan."

Met een ingestelde blik van een enorme drukte in een metropool landt Rick in Taipei, maar de mensenmassa blijft uit. Tijdens de Chinese jaarwisseling trekken mensen uit de stad massaal naar familie op het platteland, een enorme metropool koeltjes achterlatend. Niet veel later draait de stad van 2,5 miljoen inwoners weer op volle toeren.


Taiwanese studenten

De universiteit was modern maar ietwat anders dan Rick gewend is in Nederland. Oude bibliotheken en minder werkplekken voor groepsopdrachten. ''De lessen worden ook anders gegeven, dat merk je vooral de vereiste actieve deelname tijdens de les. Veel internationale studenten hadden daar nogal moeite mee. Hier is aanwezigheid belangrijk, de studenten zijn fysiek meer aanwezig op school."

Over de mentale gesteldheid is Rick niet zo zeker. "Taiwanese studenten slapen regelmatig in de les. Eenmaal aangekomen op school gaan ze verder met slapen. Als ik dit vergelijk met Nederland, denk ik dat ze er in Taiwan meer tijd aan kwijt zijn en er in Nederland effectiever wordt gewerkt."


Lange weekendjes weg

Ook de projecten waren niet zo vanzelfsprekend. "De mensen zijn hier wat terughoudender, je moet ze meer aansporen deel te nemen aan groepsopdrachten." Zwaar wilt Rick het half jaar studeren niet noemen, want er wordt wel rekening met je gehouden. "Je merkt dat het niveau in Nederland hoog ligt", zegt Rick. Het is ook niet zo gek, internationale studenten gaan meestal niet naar een ander land om ieder weekend te blokken.

En de scholen spelen hier handig op in. Zo kon Rick zijn vakken plannen van maandag t/m woensdag om elke week een lang weekend te hebben en te gaan en staan waar hij wilde. "Ik ging veel hiken in en rondom de stad. Scooter huren en weekendjes weg naar natuurparken, stranden en het platteland voor theeplantages."
Het reizen is de Boskoper zeker niet vergeten, zo ging hij met huisgenoten een week naar de Filipijnen en Hong Kong. Daarnaast maakte hij na zijn studie nog een rondreis in Japan, Indonesië, Vietnam en Thailand. "Ik was toch in de buurt."


Aanrader

Voor alleen de studie heeft Rick het dus niet gedaan. Taiwan heeft meer te bieden, denk aan het eten wat altijd buiten de deur gebeurt en waarbij 's avonds een van de vele night markets worden opgezocht. "Super praktisch, veel keuze, beschikbaar en betaalbaar. Je komt eigenlijk overal eten tegen. Het is fantastisch geweest om een half jaar in Taipei te wonen, ik raad het dan ook iedereen aan te studeren in een andere cultuur."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden