Foto: Debbie de Geus

Groetjes van de Stamtafel: toeristen en buitenlui

door Debbie de Geus

Aan de stamtafel strijken mensen neer. Het blijken Belgen te zijn, ze eten wat, kletsen wat. Later in de middag komt er een groepje mannen binnen. Het zijn Fransen. Als we nog iets later ook in het Duits uit moeten leggen wat er op de kaart staat, valt het ons op dat er ineens veel toeristen binnen zijn geweest. Nu gebeurt dat wel vaker, maar de hele week door komen er opvallend meer dan anders. Is er soms iets gaande?. Want wat moet je als toerist in Boskoop doen?

Boskoop - Na een gesprek met de Heer Jan Moerbeek van de VVV begrijpen wij dat gelijk. Want ook al zien wij alleen een drukke Zijde, een brug die vaak open is, en de vele files rond het dorp, er is toch echt veel meer dan alleen dat. Er is promotie gemaakt voor Recreatie en Toerisme in het Groene Hart d.m.v. brochures. Vele toeristen die kennis van planten op willen doen komen hier op af. Dat kunnen tuinliefhebbers of tuinbouwscholen zijn, of werkgerelateerd. Maar ook de klanten van de Boskoopse exporteurs.

Boskoop is daar bij uitstek de plaats voor. Als je in de Reyneveldse Polder of de Zuidwijk Polder op een rondvaartboot stapt, snap je gelijk waarom de toeristen Boskoop komen bezoeken. Het is er werkelijk prachtig, en een bezoek aan Kwekerij Esveld wordt daarbij vaak gecombineerd. Hier wandel je door een vier hectare groot assortiment van bomen en planten, waaronder bomen van wel honderd jaar oud.


Op zondag is er een besloten feest gaande, en er wordt gelachen en gezongen aan de stamtafel. Een gezin met twee kleine jongetje zet hun mountain bike tegen de gevel en komen naar binnen. Wij leggen uit dat er een besloten feest gaande is, maar moeten al gauw overschakelen naar het Duits. 'Kunnen we misschien wat drinken, en kunt u voor ons een taxi bellen?', vraagt de jonge Duitse moeder. Ze logeren in een vakantiepark in Reeuwijk en hebben er een grote fietstocht op zitten. Maar de kleine jongetjes trekken het niet meer en papa wil zijn auto met aanhanger halen om de fietsen in op te laden en het laatste stukje met de auto terug te gaan. Wij bieden aan om papa dan even met onze auto naar Reeuwijk te brengen en de moeder en de kinderen een drankje aan te bieden.
Ondertussen hebben de jongetjes in de gaten dat er een feestje gaande is en dansen in de gang uit volle borst mee. Papa komt weer aangereden en het gezin moet gaan. Maar de jongetjes gaan met tegenzin, ze vinden de muziek en het feestje erg leuk. En ook de zak met snoep die ze in hun handen gestopt hebben gekregen van een mevrouw van het feest. Het is ook logisch dat ze niet weg willen, want Boskoop staat niet alleen maar bekend om zijn mooie natuur, rondvaarten en fietsroutes, maar ook om zijn gezelligheid en gastvrijheid!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden