Ton Vermeulen probeert deze vreemde periode in de geschiedenis van deze regio te ontwarren, of misschien nog wel meer verwarring te stichten.
Ton Vermeulen probeert deze vreemde periode in de geschiedenis van deze regio te ontwarren, of misschien nog wel meer verwarring te stichten. (Foto: )

Daar komen de geuzen! bij Historische Kring Benthuizen

Op vrijdagavond 26 oktober organiseert de Historische Kring Benthuizen in verenigingsgebouw de Bron een lezing met beelden over: 'Daar komen de geuzen!' door de heer Ton Vermeulen, historicus uit Zoetermeer.

Benthuizen - 1574 betekende voor onze omgeving een ommekeer. De Spaanse koning was als slechte landsheer weggezet en de aanhangers van een nieuwe leer hadden de kerken ontheiligd en bezet. Bovendien hadden Spaanse en Oranje-troepen, vooral huurlingen, een verwoest gebied achtergelaten.
En tegenwoordig denken we alleen nog maar aan het blijde Ontzet van Leiden door onze vrijheidsstrijders de geuzen en eten we hutspot met peen, uien, aardappelen en sudderlap, een gerecht dat ze in 1574 niet kenden. Wie waren nou al die helden en piraten? De oorlog zou nog tachtig jaar voortduren.


Ton Vermeulen probeert deze vreemde periode in de geschiedenis van deze regio te ontwarren, of misschien nog wel meer verwarring te stichten. Geschiedenis wordt immers door mensen geschreven. De lezing vindt plaats in de Bron, Dorpsstraat 42 te Benthuizen. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden