Eline van Deursen (li) en Natascha van Klaveren zijn vriendinnen en initiatiefnemers van Mamacafé The Cube in Boskoop. Hun flyers zijn overal te vinden.
Eline van Deursen (li) en Natascha van Klaveren zijn vriendinnen en initiatiefnemers van Mamacafé The Cube in Boskoop. Hun flyers zijn overal te vinden. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Mamacafé doen we ook voor onszelf'

Twee vriendinnen die al veel meegemaakt hebben samen, dat zijn Natascha van Klaveren (22) en Eline van Deursen (21). Samen hadden ze vroeger een bijbaantje bij Janssen's IJssalon, samen deden ze vrijwilligerswerk in Jongerencentrum The Cube en nu runnen ze samen het Mamacafé in Boskoop. Toen ze zelf op jonge leeftijd moeder werden, ontdekten ze dat het leven heel anders is met een kleintje. Natascha en Eline besloten om een club te starten waar jonge mama's elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen uitwisselen en sociale contacten kunnen opdoen. Hun Mamacafé in The Cube was meteen een succes. Donderdag is er weer een bijeenkomst.


BOSKOOP - Natascha en Eline kennen elkaar al jaren. "Sinds we een jaar of zestien waren en een bijbaantje hadden bij Janssen's IJssalon," vertelt Natascha. ''We waren de ijsmeisjes, haha."

Natascha is geboren en getogen in Boskoop, ze deed de havo en ging daarna een mbo-opleiding schoonheidsspecialist volgen. "Het werk was fysiek nogal zwaar, ik deed veel massages. Toen ben ik overgestapt en supportmedewerker geworden bij een callcenter." Tegenwoordig werkt ze bij een autogarage en woont ze in Waddinxveen, met haar partner en zoontje Tobias van anderhalf.

Eline is geboren in Duitsland, waar haar vader toen gestationeerd was. "Hij werkte bij het leger. Toen we weer naar Nederland kwamen, zochten mijn ouders een centrale plek om te wonen. Dat werd Boskoop." Ook Eline volgde de havo en ging vervolgens studeren aan de Hogeschool Leiden. "Ik hoorde van een nieuwe studie: Sociaal Werk. Dat bleek precies wat ik zocht. Ik wil mensen een toekomst bieden, mensen die daar zelf moeite mee hebben." Eline woont in Boskoop met haar partner en dochtertje Evelyn van twee maanden. Ze heeft een tussenjaar genomen en pakt haar studie volgend jaar weer op.

Natascha en Eline zijn allebei op jonge leeftijd moeder geworden. In beide gevallen was het niet gepland, maar wel gewenst, zeggen de vriendinnen. "Ik wilde altijd al een gezin," vertelt Natascha. "Toen ik zwanger bleek te zijn, was dat eerder dan gepland, maar ik heb geen moment overwogen om het kindje niet te laten komen. Het was een verrassing, maar wel een blijde verrassing."

Ook Eline woonde samen met haar vriend, toen ze in verwachting bleek te zijn. Dat ze Natascha's zwangerschap al had meegemaakt, heeft haar wel geholpen. "Misschien waren we niet voorbereid, maar we zijn er helemaal voor gegaan, met alle mogelijkheden die we hebben," zegt Natascha. "Wel hebben we gemerkt dat we veel minder sociale contacten hebben, we kunnen in het weekend niet meer uitgaan met leeftijdgenoten en vrienden begrijpen niet altijd dat je een heel ander leven leidt met een kindje."

Door hun eigen ervaringen en die van andere jonge vrouwen, besloten de vriendinnen het Mamacafé te beginnen. Een ontmoetingsplek voor jonge moeders, die ook hun kindjes kunnen meebrengen. De start was meteen een succes. "De opkomst en de sfeer waren super," straalt Eline. "De moeders gingen ook echt met elkaar in gesprek." Dat hun concept aanslaat geeft voldoening. "We weten heel goed dat je in een isolement kunt komen en hoe fijn het dan is om mensen te spreken. We doen het Mamacafé voor anderen, maar ook voor onszelf."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden