Aart den Hollander doet deze week mee aan de WK Obstacle Course Racing In Engeland. Vorig jaar werd hij 19e, dit jaar wil hij een top 10 notering.
Aart den Hollander doet deze week mee aan de WK Obstacle Course Racing In Engeland. Vorig jaar werd hij 19e, dit jaar wil hij een top 10 notering. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik ben erg gedreven in wat ik doe'

Een gedreven sportman, dat is Aart den Hollander (59). De Boskoper is sinds vijf jaar in de ban van de obstacle run, een prestatieloop met hindernissen. Obstacle runs zijn er in alle soorten en maten, veel mensen vinden het leuk om een keer mee te lopen, maar Aart is iets fanatieker. Deze week doet hij mee aan het WK in Engeland en gaat voor een plaats in de top tien. Daarnaast heeft hij gewoon nog zijn baan in de techniek en gaat graag motorrijden met echtgenote Yvonne achterop. Sport is zijn grote passie, waarin hij steeds nieuwe doelen stelt. De allergrootste uitdaging? De Ultra Viking, een obstacle run over 60 kilometer.

BOSKOOP – Aart werd geboren in Canada, nadat zijn familie was geëmigreerd. Toen hij zes jaar was keerde het gezin terug naar Nederland. "Het was hier heel anders," blikt Aart terug. "Ik was wel tweetalig opgevoed, maar mijn Nederlands was niet zo heel goed. Op school moest ik erg wennen."

Als jongen komt zijn technisch talent naar boven. Aart lachend: "Ik zat altijd aan brommers te sleutelen. Het was echt de tijd van brommers en de disco."

Hij volgt een technische opleiding en werkt sindsdien in de techniek. Met zijn familie woonde hij in Leiderdorp, maar na diverse verhuizingen komt hij in Boskoop terecht. Daar woont hij nog steeds, alweer jarenlang met echtgenote Yvonne. "Toen mijn vorige relatie werd verbroken had ik geen kinderen," vertelt Aart. "Yvonne had wel kinderen uit een eerdere relatie. Haar kinderen zijn mijn kinderen. Ik ben hun vader en tegenwoordig ook de opa van de kleinkinderen."

Sportief is hij altijd geweest, maar toen hij vijf jaar geleden de obstacle run ontdekte, bleek dat een schot in de roos. Aart stortte zich vol overgave op de hindernislopen, zoals Mudmasters, Strong Viking en Iron Man, en wilde steeds meer. Hij heeft een vast trainingsgroepje, waarmee hij de wedstrijden loopt. Daarnaast geeft Aart bootcamplessen.

"Sport is mijn passie. Ik ben erg gedreven in wat ik doe. Of ik iets wil bewijzen? Misschien dat je altijd fit en sportief kunt zijn, ook als je ouder wordt. Ik merk dat ik jongere mensen kan motiveren om te gaan sporten." Sport is belangrijk voor hem, heel belangrijk. "Ik ben nooit ziek, kom nooit bij een dokter. Als je aan je lichaam werkt blijf je fit. Of je altijd gezond blijft, dat heb je niet zelf in de hand."

Vorig jaar deed Aart met zijn clubje voor het eerst mee aan het WK Obstacle Course Racing. Dat werd gehouden in Canada, zijn geboorteland. Aart werd 19e op de 15 kilometer, een knappe prestatie aangezien het deelnemersveld uit ruim 400 lopers bestond. Ook dit jaar wist zijn team zich weer te kwalificeren en nu staat de WK in Engeland voor de deur. Aart is inmiddels afgereisd en komt vanaf vrijdag in actie. "Ik ga nu voor een plaats in de top 10."

Echtgenote Yvonne is ook mee naar Engeland. "Ze komt me aanmoedigen. Zelf is ze niet fanatiek met sport. Zij gaat 's avonds Goede Tijden Slechte Tijden kijken en dan ga ik nog een rondje hardlopen. Of ik doe wat krachttraining in de tuin, ik sport altijd buiten."

Zijn ultieme uitdaging op sportief gebied? "De Ultra Viking , een obstacle run van 60 kilometer, die is echt extreem."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden