Orkest met solist. Militaire muziek houdt de herinnering aan andere tijden levend.
Orkest met solist. Militaire muziek houdt de herinnering aan andere tijden levend. (Foto: Rijk Huisman)

Programma van Veteranendag was ijzersterk

Met een boeiend verhaal over het Veteranen Search Team en een verrassend optreden van de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' met DJ Jimmy Ouwens kende de Alphense Veteranendag een ijzersterk programma. Voor de eerste keer waren ook 'gewone' burgers welkom.

Alphen aan den Rijn - Burgemeester Liesbeth Spies had deze avond graag bij willen wonen, maar zij verbleef in het buitenland en liet zich verontschuldigen door locoburgemeester Gerard van As. In zijn openingsspeech waren er niet alleen veel waarderende woorden voor de veteranen. De wethouder liet ook zijn gevoelige kant zien: "U heeft gezien wat mensen elkaar aan kunnen doen."


Als voorzitter van stichting Veteranen Search Team gaf Dennis van der Kraats de aanwezigen een kijkje achter de schermen van zijn stichting. Sinds 2017 zijn de vrijwilligers van de stichting beschikbaar voor zoekacties naar vermiste personen. "Vrijwilligers hebben een achtergrond als militair, hebben gewerkt bij de politie of de brandweer", vertelt Van der Kraats, die zelf onder meer uitgezonden is geweest naar Bosnië. "Ons grote voordeel is dat we gewend zijn aan discipline en het opvolgen van orders. Halt is halt en daar komt geen discussie over. Het verschil in rangen en standen waar de vrijwilligers in het verleden mee te maken hadden, spelen nu geen rol meer."

Inmiddels is het zoekteam vijftien keer opgeroepen, waarvan de zoektocht naar Anne Faber het meest tot de verbeelding spreekt. "We worden ingezet op verzoek van de politie, dat in eerste instantie de M.E. als zoekploeg heeft. We gaan niet in op een verzoek van familieleden van de vermiste, want het kan zo maar dat een kind een goede reden heeft om niet terug naar huis te willen."


Rijan Haarlemmer kijkt terug op twee uitzendingen naar Afghanistan en een naar Irak. Als beroepsmilitair bij de luchtmobiele brigade was de 36-jarige Alphenaar voorbereid om op missie te gaan. "Vanaf de eerste dag van de opleiding is er bij ons ingeramd dat kameraadschap heel erg belangrijk is. Je bent van elkaar afhankelijk." Rijan heeft heftige situaties meegemaakt en was verbaasd hoe snel hij kon schieten toen hij in een vuurgevecht terecht kwam. "Achteraf kwam de ontlading, toen ik me realiseerde dat het ook anders af had kunnen lopen." Het was zaak om continu alert te zijn. "Ook met kinderen in je buurt, je wist immers nooit of zij geld hadden gekregen om bommen te leggen!"


Het lukt niet alle militairen om de wreedheden waar zij mee te maken hebben gekregen, bij thuiskomst los te laten. Haarlemmer denkt even na voordat hij zegt: "Ik heb mijn ervaringen een plek kunnen geven en aan de missies heb ik mooie herinneringen overgehouden."


Militaire muziek

Militaire muziek houdt de herinnering aan andere tijden levend en de regimentfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' werkte daar met veel plezier aan mee. De combinatie van het fanfareorkest met DJ Jimmy Ouwens was voor veel bezoekers een uiterst aangename verrassing. Meer informatie over stichting Veteranen Search Team is te vinden op: veteranensearchteam.nl

Meer berichten