Joost Zwanenburg: "Met graffiti spreek je doelgroepen aan die anders niet in kunst geïnteresseerd zouden zijn. Hieruit volgde het idee om meer moderne kunst toe te voegen aan Alphen."
Joost Zwanenburg: "Met graffiti spreek je doelgroepen aan die anders niet in kunst geïnteresseerd zouden zijn. Hieruit volgde het idee om meer moderne kunst toe te voegen aan Alphen." (Foto: Josh Walet)

Ik wil een kunststad maken van Alphen

Joost Zwanenburg, nationaal en internationaal bekend als graffiti- en street art kunstenaar, is geboren in Bodegraven maar opgegroeid in Alphen a/d Rijn. Hij woont inmiddels samen in Amsterdam en vanuit zijn werkplaats op De Werf in Alphen werkt hij aan projecten door heel Nederland. "Van graffiti en street art word ik gelukkig."

Alphen aan den Rijn - Joost is op zijn vijftiende begonnen met het maken van muurschilderingen. "Mijn allereerste opdracht was bij een vriend thuis: een schildering van Bomfunk MC. Op dat moment waren we er heel blij mee maar als ik het nu zie, denk ik: oef, lelijk zeg", lacht Joost. Inmiddels heeft de 33-jarige van zijn hobby zijn werk gemaakt. In en om Alphen kun je het werk van Joost op meerdere plekken zien en herkennen: onlangs op het decor van het Wet 'n Wild Beachfestival en op diverse flatgebouwen en scholen.

De behoefte aan kunst in Alphen is groot, heeft Joost gemerkt. "Het is heel bijzonder om te zien hoe mensen op kunst reageren. Een goed voorbeeld hiervan is de zijkant van het oude V&D-pand. Toen ik daar bezig was met street art kwamen mensen al naar me toe om te zeggen: 'Hier word ik nou echt blij van!' Het zijn juist mensen die er nooit bij stil hebben gestaan dat ze op zoek waren naar kunst om naar te kijken. Het stond er in een keer en iedereen had er een gevoel bij. Mensen voelen zich zo sneller betrokken bij de kunst."


Kunstroute

Het bestuur van StaART benaderden Joost om mee te denken over het vernieuwen van de Alphense kunstroute. "Dat kwam natuurlijk goed uit, want ik liep al een poosje met het idee om te zorgen dat Alphen the place to be voor moderne kunst en street art wordt." Samen gingen ze aan de slag om het eerste kunstweekend op te zetten. In november 2017 was de eerste editie, met ruim 100 kunstenaars en tussen de 4000 en 6000 bezoekers. "Deze is in de smaak gevallen bij het Alphense publiek en we gaan het vanaf nu veel groter aanpakken." De volgende kunstroute is in mei 2019.

Joost heeft genoeg ideeën voor de volgende editie. "Een toffe openingsact zou ik heel graag willen, zoals videomapping. Kunstenaars projecteren dan bewegende beelden op een gebouw, waardoor het bijvoorbeeld lijkt te bewegen of van vorm verandert. Op het Rijnplein of Thorbeckeplein willen we daar het evenement feestelijk openen, echt een ideaalbeeld." De wens is er om de route duidelijker te markeren met losstaande muren en deze interactiever te maken door kunstenaars tijdens het weekend aan het werk te laten.

Meer berichten