Ons heelal is 13,7 miljard jaar oud. We kunnen niet verder kijken dan het heelal oud is.
Ons heelal is 13,7 miljard jaar oud. We kunnen niet verder kijken dan het heelal oud is. (Foto: )

Meer weten over de geheimen van het heelal

Wie aan het heelal denkt, denkt meestal aan de onmetelijkheid van de ruimte, een oneindig aantal sterren en de vraag of er mogelijk ergens in het heelal toch nog ander leven is. Wie door deze vragen gefascineerd is, kon een lezing bijwonen van de sterrenkundige Milo Grootjen. Onder de titel 'Reis door het Heelal' werden de aanwezigen meegenomen vanuit de omgeving van de aarde via het zonnestelsel naar het uiteinde van de ruimte.

Alphen aan den Rijn - Milo Grootjen is senior project manager bij ARTIS waar hij werkt bij het ARTIS-Planetarium. Door met een verrekijker de maan en planeten in ons zonnestelsel waar te nemen kreeg hij grote bewondering voor de magie van het heelal. Hij vertelt: "Ik kwam in een andere wereld terecht. Ik besloot sterrenkunde te studeren, maar dat was, vanwege de wiskunde, minder makkelijk dan ik dacht. Ik heb de studie toch doorgezet, maar ben me vooral bezig gaan houden met communicatie over de sterrenkunde, in de journalistiek en het vertellen over het heelal aan geïnteresseerden."


De digitalisering had belangrijke gevolgen voor de wijze waarop het heelal in beeld kon worden gebracht. Met waarheidsgetrouwe animatiefilms en video's kon "gevlogen" worden door de ruimte, vaak op grote schermen. En dat gaf een nieuwe dimensie aan het kijken naar het heelal. Milo liet via een dergelijke film zien dat de uitgestrektheid van het heelal nauwelijks in woorden is uit te drukken. Alleen ons eigen Melkwegstelsel bevat al zeker 200 miljard sterren. En dan zijn er nog miljarden andere sterrenstelsels net zoals onze Melkweg die ook weer miljarden sterren bevatten. Milo: "Ons heelal is 13,7 miljard jaar oud. We kunnen niet verder kijken dan het heelal oud is. Dat is het waarneembare heelal. Of er nog meer is voorbij de verste sterren, weten we niet. We kunnen dat niet waarnemen."


Milo legde bij het publiek de vraag neer wat het eerste door de mens gemaakte constructie was dat astronauten vanuit de ruimte zagen. De Chinese Muur was het meest voor hand liggende antwoord. Echter, tot verbazing van de hele zaal, vertelde hij dat de Afsluitdijk het eerste gezien werd. Om dat aan te tonen liet hij een foto vanuit een satelliet zien waarbij de Afsluitdijk zeer opvallend als een kaarsrechte lijn door een natuurlijke omgeving liep. En dat was opvallender dan de Chinese Muur die veel meer kronkelt en daardoor minder afsteekt tegen de omgeving. Milo Grootjen is overtuigd van de waarde van de ruimtevaart voor de toekomst. "Door alle informatie die ruimtevaartuigen verzamelen over de aarde, zal dat gebruikt kunnen worden voor verbeterd beleid over klimaat, landbouwoogsten, leefomstandigheden. Daar zullen we nog veel profijt van hebben."


Zes lezingen

De Vrijzinnige Studiekring van de Oudshoornsekerk, die de lezing organiseerde, bestaat al sinds 1948. In een zaal van de kerk stonden sfeervol bedekte tafels. Peter van Essen is vicevoorzitter van de studiekring: "De studiekring organiseert zes lezingen per jaar. Deze gaan over uiteenlopende onderwerpen zoals geschiedenis, wetenschap, cultuur, muziek of religie. De lezingen staan open voor iedereen. Via een stemming onder de leden worden de onderwerpen gekozen."


Wetenschap en geloof

De keuze voor een lezing over het heelal is wel interessant, aangezien de wetenschap een andere verklaring geeft aan het ontstaan van de wereld dan het geloof dat doorgaans doet. Toch past een wetenschappelijk onderwerp wel in het uitgangspunt van het vrijzinnig geloof.
Chris Smits, penningmeester van de studiekring, zegt daarover: "Wij zijn vrijzinnig en staan open voor allerlei verschillende ideeën. Daarom vonden wij dit een interessant onderwerp." Peter van Essen: "Wij zijn niet dogmatisch. De verhouding tussen wetenschap en geloof is een van de kernpunten van het vrijzinnig geloof. Het is daarom niet bijzonder dat dat wij aandacht besteden aan een wetenschappelijk onderwerp. En kijk, we hebben een goed gevulde zaal." Milo Grootjen merkt op: "Wetenschap en geloof kunnen goed samengaan, veel wetenschappers zijn ook gelovig."

Meer berichten