De kooktip van Alex Lourier: "Net zolang doorgaan met uitproberen van recepten tot je het zelf lekker vindt. Niet te snel opgeven. Net zolang dingen toevoegen, totdat je het goed vindt."
De kooktip van Alex Lourier: "Net zolang doorgaan met uitproberen van recepten tot je het zelf lekker vindt. Niet te snel opgeven. Net zolang dingen toevoegen, totdat je het goed vindt." (Foto: AnK)

Het favoriete recept van Alex Lourier van M'n Schoonouders

Alex Lourier is kok en eigenaar van brasserie M'n Schoonouders in Boskoop. Alex: "We werken veel met lokale en regionale producten. Ons vlees komt van een slager uit Bodegraven, de kaas uit Hazerswoude, onze groente, fruit en kruiden uit eigen tuin. We weten wie het zijn en wie het gemaakt heeft, onze producten zijn terug te vinden en dat vinden we belangrijk."

Boskoop - "Naast het restaurant hebben mijn vrouw en ik ook een zorgkwekerij," vertelt Alex. "Daar kweken we drie dagen per week met verstandelijk beperkten onze eigen groentes en fruit. Wat we daar kweken, verwerken we in de gerechten in het restaurant. M'n schoonouders is niet heel sjiek. We zijn ook geen eetcafé, we zitten er tussenin. We zijn een kleine zaak. Er kunnen hier zestig mensen eten. Ik ben chef-kok maar sta ook in de bediening. We hebben een vaste kok in dienst die hier al zeven jaar werkt, dus als ik niet in de keuken sta, staat hij in de keuken."


Waar komt de naam vandaan?
"Mijn vrouw en ik waren eerder eigenaar van een snackbar. We hadden een wedstrijd uitgeschreven om een goeie naam voor de snackbar te bedenken. Dat werd de Brugpieper. Veel mensen die we spraken vonden dat een herkenbare naam, die vergaten ze niet zo snel. Toen we een restaurant begonnen, wilden we opnieuw een onvergetelijke naam. Dat werd M'n Schoonouders."


Wat is jouw eerste herinnering aan eten?
"Vroeger lustte ik niet zoveel. Ik was geen makkelijke eter, ik at met lange tanden. De liefde voor eten is pas later gekomen. Toen ik de koksopleiding begon, kreeg ik liefde voor koken en eten."


Van wie heb je goed leren koken?
"In het laatste jaar van mijn koksopleiding, twintig jaar geleden, werkte ik in een keuken met vijf andere koks. Ik was vijf dagen in de week leerling-kok. Ik zag hen meer als mijn ouders of vrienden. Zij waren als familie, het klikte heel goed. Van hen heb ik het meest geleerd. Vier van de koks van toen zijn nog steeds goede vrienden. Ondertussen zijn het grote koks geworden. Eentje werkt in hotel New York, de ander is chef-kok van Loos. Af en toe gaan we een dagje 'hobbyen', dan gaan we nieuwe dingetjes uitproberen."

Heb je een handige kooktip?
"Net zolang doorgaan met uitproberen van recepten tot je het zelf lekker vindt. Niet te snel opgeven. Net zolang dingen toevoegen, totdat je het goed vindt. Veel recepten gaan zo. En als je het zelf lekker vindt, dan moet je maar hopen dat iemand anders het ook lekker vindt."


Waarom heb je voor dit favoriete recept gekozen?
"Tachtig procent van dit recept komt uit de moestuin. En iedereen kan dit maken. Het staat nu op onze kaart. Courgettesoep, heel natuurlijk en lekker."

 

Courgettesoep

Ingrediënten voor 4 personen:

1 courgette; 1 ui; 1 teentje knoflook; 0,75 liter groentebouillon; 500 ml. koksroom; 1 handje basilicum; peper en zout.


Bereiding

Snipper de ui en knoflook en snijd de courgette in stukjes. Verhit olie in een pan en fruit de ui, courgette en knoflook aan. Voeg de groentebouillon en koksroom toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 10 min. zacht koken. Voeg de basilicum toe. Pureer het courgettemengsel met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met peper en zout.

Meer berichten