Kunstenares Diana Kölker bedacht een variant op de populaire zwerfkunstprojecten: een mini-kunstuitleen in Boskoop, met reizende kunstwerkjes die gevolgd worden via Instagram.
Kunstenares Diana Kölker bedacht een variant op de populaire zwerfkunstprojecten: een mini-kunstuitleen in Boskoop, met reizende kunstwerkjes die gevolgd worden via Instagram. (Foto: Morvenna Goudkade )

PJ's Kunst en Cultuurprijs is voor Diana

Onder grote belangstelling is vrijdag op de Proeftuin van Holland voor de eerste maal PJ's Kunst en Cultuurprijs uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de opening van Kunstroute Schone van Boskoop. De jury beoordeelde het idee van grafisch kunstenares Diana Kölker als beste. Zij bedacht een variant op de populaire zwerfkunstprojecten: een mini-kunstuitleen in Boskoop, met reizende kunstwerkjes die gevolgd worden via Instagram.

BOSKOOP - Het idee van Diana Kölker (44) was één van de nominaties voor de kunstprijs, die als doel heeft kunst en cultuur in Boskoop te bevorderen. Volgens Frank Vergeer, van Stichting San Jacinto die de prijs in het leven heeft geroepen, heeft het concept alles waar de kunstprijs voor staat. "Het is laagdrempelig, stimuleert mensen creatief te zijn, is eenvoudig te realiseren en het thema reizen speelt een grote rol."

De winnares gaf zelf een toelichting op haar idee, waarvoor ze een kleine presentatie had gemaakt met foto's en alvast een aantal zelfgemaakte kunstwerkjes.

"Als ik op reis ben geweest, neem ik vaak een souvenir of gevonden voorwerp mee naar huis, zoals een schelp of een mooie steen. Deze vondsten zet ik thuis in een glazen kastje als aandenken. Het zijn net kleine kunstwerkjes die mij herinneren aan die fijne vakantie of dagje uit. Deze gedachte wilde ik graag inzetten om kunst en kunstenaars uit Boskoop te promoten."

Diana bedacht een mini-kunstleen en werkte dat idee uit tot een concept waarmee ze de jury wist te overtuigen.

"De mini-kunstuitleen moet ergens in de openbare ruimte komen, bijvoorbeeld in de bibliotheek. Een vitrinekast waarin kleine kunstwerkjes staan, die je mag meenemen op voorwaarde dat je er iets anders voor terugzet. Een foto van het meegenomen kunstwerkje zet je op Instagram, met de vermelding van de plaats en een toegevoegde hashtag: #uitboskoop. Zo zetten we Boskoop op de kaart en kunnen we de reis van de kunstwerkjes volgen." Diana hoopt dat mensen die nu nog niet creatief zijn, het een leuke uitdaging vinden om zelf iets te maken en in de vitrinekast te zetten. "Je hoeft echt geen kunstenaar te zijn om mee te kunnen doen, gebruik je creativiteit op je eigen manier." Ze is van plan om het idee nog verder uit te breiden met een nieuwe website: uitboskoop.nl. "Zo kunnen we Boskoopse kunst nog verder verspreiden."

De winnares kreeg bloemen en een cheque van 500 euro uitgereikt, waarmee het idee verder uitgevoerd kan worden. Ze kreeg deze overhandigd door Sandy Clarke, samen met Frank en Annette Vergeer initiatiefnemer van de kunstprijs. De prijs is genoemd naar de vorig jaar overleden Piet-jan Vermeulen, kortweg PJ, boomkweker en kleinkunstenaar. Hij stelde een deel van zijn nalatenschap beschikbaar voor kunstbevordering in Boskoop. Zijn wens is uitgevoerd door zijn vrienden Frank en Annette en zijn partner Sandy.

Na afloop van de uitreiking was er pianomuziek, in de geest van Piet-jan die erg hield van pianospelen. Sandy was voor de gelegenheid overgekomen uit Engeland. "Wat Frank en Annette hebben gedaan vind ik heel erg bijzonder."

Meer berichten