Gert Fortgens vertelt over eetbare tuin
Gert Fortgens vertelt over eetbare tuin (Foto: pr boomkwekerijmuseum)

Fantastische lezing over eetbare planten in het Boomkwekerij museum

Dinsdagavond stroomde het Boomkwekerijmuseum vol mensen die geïnteresseerd zijn in eerbare planten. Gert Fortgens, hortulanus van Trompenburg in Rotterdam, was op uitnodiging van het museum en de Boskoopse afdeling van Groei & Bloei naar Boskoop gekomen om te vertellen over het voedselbos in zijn botanische tuin.

Voor de pauze beschreef hij de ontstaansgeschiedenis van Trompenburg. Kralingen werd midden 19e eeuw een geliefde plek voor vermogende Rotterdammers voor een buiten in de natuur. Toen vanaf 1850 steeds meer sierheesters per schip uit vooral Azië werden aangevoerd, werden de tuinen van de buitens steeds fraaier. In 1920 was er achter Trompenburg een rijke aanplant van planten op een terrein van ruim 2 ha. Intussen is het gebied uitgebreid en door de jaren heen veranderd qua begroeiing: planten gaan dood en planten komen. De huidige trend om terug te keren naar eetbare planten uit de eigen buurt heeft geleid tot de aanleg van voedselbossen door heel Nederland. Trompenburg heeft in 2016 een groot terrein kunnen pachten van de gemeente. Het terrein werd opgehoogd met aarde van een gegraven vijver en beplant met bomen en planten volgens de principes van een voedselbos: de Overtuin. In de tijdelijke expositie ‘Plant & eter’ van het Boomkwekerijmuseum vindt u een maquette van een voedselbos. De filosofie erachter wordt daar op heldere en aansprekende wijze uitgelegd: zelfvoorzienend, alles eetbaar en weinig onderhoud.

Na de pauze werden diverse eetbare planten getoond. Een greep hieruit: ginkgo, tamme kastanje, pawpaw (citrus), kaki, fuchsia, vlier, eikels en rozenbottels. Niet alle delen van een plant zijn eetbaar, van sommige zijn alleen de bloemblaadjes en de vruchten eetbaar, van anderen alleen de stengel.

Al met al een zeer geslaagde avond!

De tijdelijke expositie ‘Plant & eter’ is nog te bezoeken t/m 27 oktober.

Meer berichten