Jaap van der Breggen is initiatiefnemer van oldtimerbeurs Wheels in the West, zijn rode Corvette is daar ook te zien
Jaap van der Breggen is initiatiefnemer van oldtimerbeurs Wheels in the West, zijn rode Corvette is daar ook te zien (Foto: Morvenna Goudkade)

'Wheels is een heel mooi evenement'

Hij is initiatiefnemer van oldtimerbeurs Wheels in the West. Jaap van der Breggen (71), voormalig accountant, bedacht om zijn liefde voor klassieke auto's in te zetten voor het goede doel: het SLMK fonds. Met dit fonds wordt onderzoek naar slokdarmkanker en maagkanker gefinancierd. Ook het fonds heeft hij zelf opgericht, nog samen met echtgenote Jantine. Zij overleefde slokdarmkanker, maar overleed aan hersentumoren. Jaap beloofde haar dat hij hun werk zou voortzetten en doet dat inmiddels met de tweede editie van Wheels, dit weekend in het Plantariumgebouw. De beurs wordt geopend door burgemeester Liesbeth Spies en daarbij zal ook oud-coureur Jan Lammers aanwezig zijn.

KOUDEKERK/HAZERSWOUDE-DORP – Jaap woont tegenwoordig in Koudekerk, maar groeide op in Alphen. Hij werkte een tijdlang in Boskoop, voordat hij firmant werd bij een accountantskantoor in Hazerswoude-Rijndijk.

Dat hij accountant zou worden, lag niet meteen voor de hand. "Mijn vader was bakker, dus ik werd ook bakker," vertelt Jaap. "Op mijn veertiende ben ik van school gegaan en in de bakkerij gaan werken. Op de avondhandelsschool ontdekte ik boekhouden en handelskennis. Dat vond ik heel interessant, ik was zeer gemotiveerd."

Ook ontdekt Jaap zijn liefde voor klassieke auto's. "De vader van een klasgenoot reed in een Corvette, dat vond ik heel indrukwekkend." Jaap verlaat de bakkerij, gaat verder studeren en werken op een accountantskantoor, eerst in Boskoop en later in Leiden. Op zijn 22e is hij firmant bij een kantoor in Hazerswoude-Rijndijk. Hij trouwt met Jantine, die hij heeft ontmoet via de jeugdvereniging van de kerk.

Interesse voor auto's blijft hij houden, hij bezoekt graag oldtimerbeurzen. Toch koopt hij pas rond zijn 55e zelf een oldtimer, maar dan wel meteen zijn grote favoriet. "Een Corvette, net zoals de vader van mijn klasgenoot destijds had." De fraaie rode bolide is te bewonderen tijdens Wheels in the West.

Jaap en Jantine worden zwaar getroffen als Jantine ernstig ziek wordt: zij heeft slokdarmkanker. Als de behandelingen aanslaan, is er goede hoop dat ze helemaal zal genezen. Om anderen te helpen richtten ze in die tijd het SLMK fonds op, bedoeld om gelden in te zamelen voor onderzoek naar slokdarm- en maagkanker. Helaas wordt Jantine na vier jaar opnieuw ziek en overlijdt aan hersentumoren. "Het was heel wrang," zegt Jaap. "Maar ik heb haar beloofd ons werk voort te zetten."


Vorig jaar organiseerde hij voor de eerste keer Wheels in the West. "Ik zocht naar een manier om structureel geld in te zamelen voor het fonds. Omdat er in de Randstad geen grote oldtimerbeurzen meer zijn, leek dat me een mooie manier. We hebben vorig jaar al 25.000 euro kunnen inzamelen voor onderzoek." Jaap legt uit dat het SLMK fonds inmiddels een arts-onderzoeker heeft aangesteld die promotieonderzoek gaat doen naar uitzaaiingen van slokdarmkanker. "Dat kunnen we financieren vanuit het fonds. We werken daarin zeer nauw samen met het AMC ziekenhuis."

Dat met de beurs een goed doel wordt gesteund is belangrijk, vindt Jaap. "Maar het is ook belangrijk dat Wheels een heel mooi evenement is. Dit jaar hebben we de beurs flink uitgebreid. Er is nog veel meer te zien en te beleven. Naast oldtimers zijn er ook militaire voertuigen en oude landbouwvoertuigen. Ik hoop op heel veel bezoekers."

Meer berichten