Thea is direct enthousiast, hier is ze voor gekomen. De scootmobiel valt haar alles mee, vertelt ze opgelucht aan haar trouwe supporters.
Thea is direct enthousiast, hier is ze voor gekomen. De scootmobiel valt haar alles mee, vertelt ze opgelucht aan haar trouwe supporters. (Foto: Ellen van Dilst)

Scootmobielen in de polder, durf jij erop te rijden?

De zon schijnt op weg naar een loods in de polder van Gelderswoude. Binnen lokt koffie en koek, buiten staan diverse voertuigen, auto's, scootmobiels, een brommobiel en een enkele fiets, te wachten op hun baasje. De gelegenheid is een cursus scootmobielen, georganiseerd door Actief Rijnwoude.

Regio - Gastheren en -vrouwen zijn leden van de familie Van der Sterre, die hun bedrijf, materieel en kennis gulhartig ter beschikking hebben gesteld. Zij weten: de stap naar een scootmobiel is overweldigend. Want wat is wijsheid, hoe vind je wat geschikt én betaalbaar is voor jou? En bovenal: durf je erop te rijden? Hoe wordt een noodzakelijk kwaad een goede vriend?


Op die zonnige woensdagochtend heeft zich een groepje belangstellenden verzameld bij de firma Van der Sterre. Sommigen zijn alleen gekomen, anderen hebben support meegenomen. Een enkeling heeft al ervaring met een scootmobiel, maar voor de meeste aanwezigen is het onbekend terrein. Met de jaren komen onvermijdelijk de gebreken. Langzamerhand lijkt de wereld kleiner te worden en de drempel om er op uit te gaan hoger. Dan wordt het tijd om de scootmobiel te veroveren.

Magische truc

Na de koffie met de nodige uitleg over verschillende modellen, de voor- en nadelen van 3, 4 of 5 wielen, de stoelverwarming die een 'ahhh wat lekker' door de loods jaagt, is het tijd om buiten te gaan proefrijden. Thea is direct enthousiast. Daar is ze voor gekomen. Als eerste bestijgt ze de scootmobiel voor een onwennig rondje ('hij gaat zo hard'). De aanwijzing 'als je met beide handen loslaat, staat ie meteen stil' lijkt een magische truc. Maar het werkt echt. Handen los en stop!

Thea doet nog een rondje, manoeuvreert al behendig langs de pionnen en raakt vervolgens niet uitgepraat over haar ervaringen. Wat een fijn ding is het. Want ja, ze fietst nog wel, maar op- en afstappen kost steeds meer moeite, doet eigenlijk gewoon pijn. En in een winkel kan ze nog wel recht op haar doel af, maar rondneuzend slenteren is voorbij. De scootmobiel valt haar alles mee, vertelt ze opgelucht aan haar trouwe supporters. Die beamen dat het een reuze-uitvinding is, net iets voor haar. En terwijl Thea zich meldt voor nog een rondje, tellen de vrienden hun zegeningen. Zij hebben hem nog niet nodig, en dat is wel een prettig idee. Maar het zijn prachtige dingen, als je ze nodig hebt.

Cursus

De cursus Scootmobiel rijden is een initiatief van Actief Rijnwoude, in samenwerking met de firma Van der Sterre uit Gelderswoude. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met kerncoördinator Linda Timmermans via linda@actief-rijnwoude.nl.

Meer berichten