Vera de Vries: "Mijn ouders gingen stiekem naar de première. Ze hadden het al gezien, maar hebben op het laatste moment toch kaartjes gekocht."
Vera de Vries: "Mijn ouders gingen stiekem naar de première. Ze hadden het al gezien, maar hebben op het laatste moment toch kaartjes gekocht." (Foto: )

Vera uit Benthuizen speelt in Soldaat van Oranje

Binnenkort speelt Soldaat van Oranje - De Musical acht jaar en sinds eind augustus is de cast gedeeltelijk vernieuwd. De jonge Vera de Vries uit Benthuizen speelt mee in cast XVI. "Tot eind december ben ik onderdeel van de familie. Ik heb nu meer dan twintig voorstellingen gespeeld en moet nog een stuk of tachtig. Ik probeer me elke keer goed in te leven, bedenk wat ik moet doen en hoe ik dat kan laten zien."

Benthuizen - De musical gaat over de verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vera (25): "Hij heeft echt bestaan en al die keuzes gemaakt. Ik vind het heel bijzonder dat ik zijn verhaal mag vertellen."

Als klein meisje vond Vera zingen al leuk en zat bij het kinderkoor De Hoeksteen in Benthuizen. Haar liefde voor musicals ontdekte ze op haar 21e. "Ik speelde Satine in een amateurmusical van Moulin Rouge en dacht: wow dit is het, hier moet ik echt iets mee gaan doen!" Op dat moment studeerde ze voor medewerkster maatschappelijke zorg. Na haar afstuderen ging ze naar de Dutch Academy of Performing Arts. "Ik zit nu in mijn laatste jaar en weet nog niet wat ik hierna ga doen. Ik wil sowieso verder in de musicals."

Auditie

Via school hoorde Vera over audities voor het ensemble en understudy van hofdame Angela. "Ik was meteen enthousiast, Soldaat van Oranje is een hele mooie voorstelling. Uit de vele meiden ben ik het geworden, ongelofelijk. Ik had het niet verwacht, was super blij maar ook angstig. Want wat komt er allemaal op me af?"

Naast het harde instuderen moest ze een lange tijd geheim houden dat ze meespeelde. "Dat was echt lastig, ik stond te popelen om het iedereen te vertellen! Ik heb het wel tegen mijn ouders gezegd en een paar van school omdat ik schooldagen moet missen."

Mooiste scene

Vera is swing, ze speelt meerdere personages in de musical en heeft geen tekst. "Daardoor is het juist belangrijker hoe je acteert, je hebt veel acties en reacties die je kan doen. Zingen, dansen, gezichtsuitdrukkingen. Het moet allemaal kloppen." Ze zingt alle liedjes mee en is een van de twee understudy's van hofdame Angela. "Tot nu toe heb ik Angela niet kunnen spelen, ik hoop dat ik dat nog kan doen."

Over de leukste scene hoeft ze niet lang na te denken. "Dat is het studentengala. Het is heel energiek, iedereen danst, er gebeurt veel en opeens verandert dat. Dan kan je veel reacties geven op wat er allemaal gebeurt. De allerlaatste scene is ook ontzettend mooi om te zien: als iedereen zingt en Erik wegrijdt op de motor."

Gunfactor

Vera krijgt veel enthousiaste reacties over haar rol in de musical. "Ik heb het op facebook gezet en kreeg berichten van mensen die ik lang niet meer heb gesproken. Ook word ik soms aangesproken op straat, het is leuk om te zien dat mensen mij dit gunnen. En mijn ouders zijn erg trots op me."

Heftig verhaal

Haar eerste voorstelling vond ze erg spannend. "Ik moest wennen dat je reacties uit de zaal hoort en het applaus was heel gaaf. Het is een heftig verhaal, maar er zit ook veel humor in. De generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt is er straks niet meer. Ik heb wel verhalen van die tijd gehoord," vertelt Vera. "Zo heeft mijn opa in een concentratiekamp gezeten en is mijn oma helemaal naar Friesland gefietst tijdens de hongerwinter. Het is bizar, dat kan je je gewoon niet voorstellen. Ik vraag me ook af wat ik toen gedaan zou hebben."

Pittige week

Met haar studie en Soldaat van Oranje is de jonge musicalster zo'n 62 uur per week bezig. "Maandag en dinsdag ga ik gewoon naar school. Woensdag mis ik school omdat er een matinee is. Donderdag en vrijdag ga ik eerst naar school om 's avonds een voorstelling te spelen. Op zaterdag zijn er twee voorstellingen en zondag nog eentje. Heel pittig, maar ontzettend leuk om te doen."
Als ze uit alle rollen van Soldaat van Oranje mocht kiezen, zegt Vera na enig twijfelen de rol van hofdame Tessa. "Die rol past goed bij me. Ada zou ik ook graag willen spelen, maar eerst wil ik meer groeien."

 

Win twee kaartjes voor Soldaat van Oranje!

Wij mogen vijf keer twee kaartjes weggeven! Wil jij graag naar Soldaat van Oranje - De Musical? Schrijf ons waarom jij moet winnen en wie weet zit jij met een vriend(in) op donderdagavond 18 oktober te genieten van deze spectaculaire musical!
Mailen kan t/m 1 oktober 12.00 uur naar redactie.gkw@persgroep.nl o.v.v. Lezersactie Soldaat van Oranje en vermeld daarbij ook je naam en woonplaats.

Meer berichten