Jos (links) en is Aart Jan Pannebakker (rechts) hebben het boek 'Hazerswoude 1940 -1945. Voorweg, Inundatie, Razzia' geschreven over de razzia en hun neef Ome Hans.
Jos (links) en is Aart Jan Pannebakker (rechts) hebben het boek 'Hazerswoude 1940 -1945. Voorweg, Inundatie, Razzia' geschreven over de razzia en hun neef Ome Hans. (Foto: Ellen van Dilst)

Wat is er met ome Hans gebeurd?

Het is januari 1945. In Duitsland eist de oorlog zijn tol. Het tekort aan arbeidskracht is op alle fronten voelbaar. Er wordt besloten om gezonde mannen tussen 18 en 40 jaar uit Nederland naar Duitsland te halen om daar op boerderijen of in fabrieken te werken. Als ze zich niet vrijwillig melden, worden ze opgehaald, bijeengedreven en op transport naar Duitsland gezet.

Hazerswoude-Dorp - In Aarlanderveen is het Hans Hoogeveen te heet onder de voeten geworden en hij besluit te schuilen bij zijn zus. Zij woont met haar gezin aan de Voorweg in Hazerswoude-Dorp waar ze een kwekerij hebben.


Die lange

Een paar dagen later, op weg naar de 'Vrijheidsmis', loopt Hans in de fuik van een razzia. Zijn zwager Bart Pannebakker weet dankzij een vervalst persoonsbewijs te ontkomen, maar Hans valt op door zijn lengte en durft niet te ontsnappen. Hij vermoedt dat men onmiddellijk denkt: 'waar is die lange gebleven?' en zo niet alleen zichzelf maar ook anderen in gevaar zal brengen.


Zijn neven

Dat is in elk geval de theorie van Jos en Aart Jan Pannebakker, de neven van Hans. Ze hebben het hem nooit kunnen vragen, want Hans overleefde de ontberingen in Duitsland niet. Aart Jan was een peuter ten tijde van de razzia, Jos is van na de oorlog.


Zoals in de meeste gezinnen werd er weinig over de oorlog gesproken, maar de vraag wat er met ome Hans is gebeurd, bleef hangen in de hoofden van Jos en Aart Jan. In 1998 kwamen ze in contact met Wim van Vliet, een van de overlevenden, die samen met Hans Hoogeveen en Theo de Boer uit het doorgangskamp in Duitsland was gevlucht.

Toen Jos jaren later met pensioen ging, kwam er eindelijk tijd om onderzoek te doen naar die gebeurtenis in de familie en zijn geboortedorp.


De buren

Hij wilde het klein houden, was geïnteresseerd in de verhalen van mensen die het hadden meegemaakt en benieuwd naar wat er in de directe omgeving was gebeurd, met de buren. Aart Jan deed mee, legde contacten en samen bezochten ze veel overlevenden en nabestaanden. Als bijvangst van dit onderzoek kwamen ze op het verhaal van de inundatie, die een deel van de Voorweg onder water zette en waarvoor elf huizen gesloopt moesten worden.


Die kwekers en boeren

Samen hebben ze gepuzzeld en gediscussieerd: wat is daar precies gebeurd, waarom ging het zoals het ging? Jos is gaan schrijven en zo is er een mooi document ontstaan over een korte periode in een klein stukje van een klein dorp in Zuid-Holland. Via de verhalen en de foto's van toen zijn Jos en Aart Jan minutieus teruggegaan in de tijd en in de huid gekropen van die kwekers en boeren aan de Voorweg.


Onbeantwoorde vragen

Een ontdekkingstocht die niet is gestopt bij de publicatie van het boekje, want er blijven veel vragen en als echte broers blijven ze erover bakkeleien. Want van wie was toch de vingerafdruk op het vervalste persoonsbewijs van vader Pannebakker, wat hem redde en die Jos zijn geschiedenis gaf.

Zeker weten doen ze het niet en dat is nu juist de charme.

Familie

Jos en Aart Jan Pannebakker zijn de neven van Hans. Ze groeiden op in een kwekersgezin aan de Voorweg, tien kinderen groot. Aart Jan woont er nog steeds en heeft het bedrijf van zijn ouders voortgezet. Jos werd docent geschiedenis en streek neer in Lisse.


Boek

Over het verhaal hebben Jos en Aart Jan Pannebakker een boek geschreven Hazerswoude 1940 -1945. Voorweg, Inundatie, Razzia. Het is verkrijgbaar bij het Historisch museum Hazerswoude-Dorp, zaterdags open van 13:00-16:30 uur, of via Aart Jan: 0172- 588 394

Meer berichten