Foto: Ellen van Dilst

Toen

Column door Ellen van Dilst


Mijn zus stuurt een appje, ze heeft een Facebookgroep ontdekt over de wijk in de stad waar wij beiden zijn opgegroeid. Ze stuurt me foto's van toen. In zwart/wit herken ik de straat met de flat waar we woonden en een jaren 60 auto, de lagere school waar zij op zat en ik net niet, want toen gingen we verhuizen. Onze jeugd in zwart/wit, in een naoorlogse wijk van een grote stad.


Ik moet eerlijk bekennen: ik ben er dol op, die oude foto's, de verhalen van toen. Uren zit ik te kijken en te scrollen door mijn geschiedenis. Aanvankelijk ben ik op zoek naar herkenning, graaf ik in mijn geheugen. Maar al snel komen de vragen. Wat weet ik eigenlijk van die plek waar ik ben geboren. Hoe was het leven buiten mijn vierjarigenwereldje, verder dan mijn speelhoek thuis en het grasveldje van achter-buiten? Ik scroll en ik tuur, maar ik herken het niet.

Kennelijk hangt er een 'weet-je-nog-van-toen'-sfeer in de lucht want een paar dagen later vindt mijn schoonzus eenzelfde Facebookgroep over het dorp waar zij en mijn vriend zijn opgegroeid. Hetzelfde dorp waar ik sinds een tijdje woon. Het grote scrollen en turen begint weer van voren af aan.

Meer berichten