De Oldtimerdag Alphen aan den Rijn is inmiddels zo'n grote traditie en zo groot opgezet, dat het mensen uit een hele wijde omgeving aantrekt. FOTO: Walter Planije
De Oldtimerdag Alphen aan den Rijn is inmiddels zo'n grote traditie en zo groot opgezet, dat het mensen uit een hele wijde omgeving aantrekt. FOTO: Walter Planije (Foto: Walter Planije)

Oldtimerdag met AVADA-brommers

door Stichting Oldtimerdag Alphen

en Fast and Furious streetcars

Het is de plek waar techniek en nostalgie elkaar elk jaar weer ontmoeten: de Oldtimerdag in de Hooftstraat, dit jaar op zaterdag 15 september. De organisatie heeft zowel voor de oudere als jongere auto-, motor- en brommerliefhebbers een aantrekkelijk programma opgesteld. Hoofdacts zijn de Fast and Furious streetcars, ook wel 'De klassiekers van de toekomst' genoemd, én het verhaal van de vroegere Alphense brommerfabrikant AVADA.

In een speciaal hiervoor ingerichte stand zijn zeker vijftien oude AVADA-brommers te bewonderen. Hierbij wordt het verhaal verteld achter dit lokale merk, dat in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw Alphen aan den Rijn op de kaart zette.

Dat verhaal begon zo'n 100 jaar geleden bij Abraham van Dam, fietsenhandelaar en fietsenmaker. Hij had vier zoons, onder wie Abraham jr., beter bekend als Poedel, en Maarten. Poedel was de oudste en hij nam na het overlijden van zijn vader, beginjaren '30, de fietsenwinkel van zijn vader over.

Eerste brommertjes

Maarten zag niet zoveel heil in de fietsenhandel. Hij was wél geïnteresseerd in de fabricage van fietsen en dan vooral gemotoriseerde fietsen. Zo rond '50 / '51 sleutelde hij zijn eerste brommertjes in elkaar. Als naam daarvoor improviseerde hij wat met de initialen van zijn vader, A.v.D., en maakte daar uiteindelijk AVADA van.

De meeste onderdelen kwamen aanvankelijk uit het buitenland. Maarten assembleerde deze met andere, door hemzelf gefabriceerde onderdelen tot een heus gemotoriseerd rijwiel. Motorblokjes kwamen van de merken Victoria, HMW en, in later stadium, de bekende Minarelli P2- en P3-blokjes.

LAURA-vierdaagse

De zaken liepen goed en Maarten wist in een paar jaar tijd een dealernetwerk op te zetten, dat reikte van Groningen tot Maastricht. Er kwam zelfs een order vanuit Indonesië van maar liefst tweehonderd bromfietsen. Op het hoogtepunt van AVADA werden met zo'n vijftien man personeel naar schatting vijfhonderd brommers per jaar gefabriceerd.

Maarten van Dam toonde zich ook nauw betrokken bij het Alphense sociale leven. In de jaren '50 stelde hij bijvoorbeeld twintig fietsen beschikbaar aan deelnemers van de LAURA-fietsvierdaagse.

Het complete AVADA-verhaal is terug te lezen op de site van de Oldtimerdag, maar zaterdag 15 september zijn er in de AVADA-stand ook verschillende kenners die alle vragen over deze brommers kunnen vertellen.

Fast & Furious

Ook de jeugd komt aan bod tijdens de Oldtimerdag in de Hooftstraat, getuige de komst van ongeveer twintig Fast & Furious Supra's, RX7 en andere Japanse super streetcars. Voor de vier mooiste en spectaculairste - Oldtimers van de Toekomst - Jap's liggen mooie prijzen klaar.

Parts

Tevens is er gelegenheid voor particulieren om oude classic parts / onderdelen te verkopen aan andere liefhebbers van klassieke automobielen. Dit kan tijdens de Kofferbakverkoop die plaatsvindt nabij Café De Heul aan de Oudshoornseweg.

www.oldtimerdagalphenaandenrijn.nl

Meer berichten