Het ging regenen, en goed ook. Voor de kwekers, voornamelijk aan de noordoostkant van Boskoop, betekende dat dat de planten de kwekerijen uitdreven.
Het ging regenen, en goed ook. Voor de kwekers, voornamelijk aan de noordoostkant van Boskoop, betekende dat dat de planten de kwekerijen uitdreven. (Foto: Debbie de Geus)

Groetjes van de Stamtafel: Boskoop verzuipt

door Debbie de Geus

Achtertuinen en straten zijn ineens sloten. En veel Boskoopse kwekers hebben veel schade geleden door de hevige regenval. Bij ons aan de stamtafel het gesprek van de week. Het weer verandert en de kwekers worden gevraagd om mee te werken met deze veranderingen.

Boskoop - Het Hollandse gezegde 'Hij is bang zich aan koud water te branden' (hij is al te voorzichtig en komt daardoor niet tot een daad) geldt wel degelijk voor het Hoogheemraadschap van Rijnland. Er was aangegeven dat er veel regen zou vallen, maar volgens Hoogheemraad was dit niet voorspeld. Al vanaf 08.00 uur hebben kwekers gevraagd of zij de pompen wilden aanzetten. Maar helaas, pas om 11.00 uur ging de eerste pomp aan en een uur later de tweede. Later volgden de andere pompen. Om een uur of 4 's middags ging het regenen - en goed ook. Er ontstonden grote plassen water in de straten. Voor de kwekers, voornamelijk aan de noordoostkant van Boskoop, betekende dat dat de planten de kwekerijen uitdreven. Met zo'n 120 mm hoog water op je tuin kan je alleen wachten tot het water zakt en in de tussentijd zoveel mogelijk wegpompen.

Aan de zuidoostkant van Boskoop werden ze met zo'n 70 mm water verrast. Als de pompen - zoals gevraagd - in de ochtend gelijk waren aangezet had dat hoogstwaarschijnlijk zo'n 15 mm water gescheeld. Net genoeg om niet over de schoeiing de sloot uit te lopen de kwekerijen in. Zelfs op donderdag stond het waterpeil nog steeds 15 mm hoger dan normaal.

Volgens sommige kwekers kan een gemaal bij de Reijneveldse Sluis uitkomst bieden. Maar de vraag is of Hoogheemraad wil luisteren, want "die praten meer dan dat ze doen". De ene plant is gevoeliger dan de ander, je zal maar net het soort kweken dat wortelrot ontwikkelt door al dit water. Voor de Boskoopse kweker geldt 'dat geen water hem te diep is'. Maar deze keer was het zo diep en is het afwachten of er iemand verzuipt.

Nieuwe kringloopwinkel

Is er in Boskoop een nieuwe kringloopwinkel? Bij het betreden van de parkeerplaats achter de AH zou je haast denken van wel. Per dag wordt steeds meer rommel neergezet bij de glas- en papierbakken. Waar wij eerst dachten dat het een plek voor grofvuil zou zijn, zijn we er nu achter dat dit niet het geval is. Een bank, een bed, een baby-uitzet, vloerbedekking en meer wordt hier neergegooid om vervolgens een weekje te liggen. Als je over het wasrek en de maxi cosi stapt, kan je nog net je kranten in de papierbak gooien om daarna lekker uit te rusten op een van de twee bankstellen. Je zou het "bakkie koffie erbij" haast missen. Al voor 36 euro komt de gemeente dit soort dingen bij je ophalen, dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden