'Heeft kunst en cultuur een toekomst in Alphen aan den Rijn?' was het thema van het eerste debat van het nieuwe seizoen van De Alphense Talkshow.
'Heeft kunst en cultuur een toekomst in Alphen aan den Rijn?' was het thema van het eerste debat van het nieuwe seizoen van De Alphense Talkshow. (Foto: Alexander Kastelijn)

Heeft kunst&cultuur hier een toekomst?

Afgelopen zaterdag organiseerde De Alphense Talkshow het eerste debat van het nieuwe seizoen op hun nieuwe thuislocatie, de foyer van Parkvilla in Park Rijnstroom te Alphen a/d Rijn. Het thema was: Heeft kunst en cultuur een toekomst in Alphen aan den Rijn?

Alphen aan den Rijn - Met een opkomst van ongeveer dertig belangstellenden was de zaal goed gevuld. De presentatoren Ina de Jong en Gerrit Willems gingen het gesprek aan met Monica Leuring (directeur Parkvilla), Jan van Rijn (fotograaf en oud-voorzitter Sta-Art), Machiel van der Schoot (ondernemer en betrokken bij verschillende cultuuractiviteiten in de gemeente) en Arne Maletzky (betrokken bij Productiehuis Alphen, acteur en docent).


De Atlas voor Gemeenten bracht in mei een rapport uit waarin het kunst- en cultuuraanbod in de 50 grootste gemeenten met elkaar werden vergeleken. Alphen eindigde op een 47e plaats.


Behoefte en aanbod

De discussie begint met de vraag of de Alphenaar wel behoefte heeft aan kunst en cultuur? Leuring antwoordt: "Alphenaren zijn wat dit betreft niet anders dan Amsterdammers." Volgens van der Schoot is er een verschuiving door de consument van traditionele cultuur naar 'nieuwe' cultuurvormen. Denk daarbij aan de mooie festivals in de gemeente.


Het debat gaat verder met de vraag of er voldoende cultuuraanbod is in de gemeente. In het algemeen is er zeker voldoende aanbod wordt gezamenlijk geconstateerd, we hebben een groot theater: Castellum en Parkvilla. Leuring geeft toe dat het bezoek aan het theater in Parkvilla nog wel wat beter kan. Jan van Rijn bepleit meer en intensievere samenwerking tussen kunstorganisaties. Maletzky zegt dat stichting PA streeft naar het ontwikkelen van professionele voorstellingen en dat het animo onder de jeugd voor deelname groot is.


Verdeling geld

Een volgende vraag is wat Alphen mist in het cultuuraanbod en hoe het geld verdeeld is. Machiel van der Schoot houdt een pleidooi om de beschikbare gelden anders te verdelen. Niet de hoofdmoot van het budget automatisch naar het theater Castellum. Het culturele landschap verandert, de jeugd gaat niet (meer) naar het theater maar bezoekt festivals. Het is belangrijk om ook de aandacht voor vernieuwende cultuurinitiatieven en (theater)producties niet uit het oog te verliezen.

Wat maatschappelijk belangrijk is, komt uit vernieuwende cultuurinitiatieven en (theater)producties. Maletzky noemt de podiumvoorstelling Grim, een combinatie van sprookjes met hiphop, waar de energie van het podium af spat. Een ander lokaal initiatief is het Cultuur Palet, een expositie van gerenommeerde kunstenaars in het voormalige V&D pand.


Nieuwe visie

Het gemeentebestuur dient nadrukkelijk een integrale cultuurvisie te ontwikkelen. Dat is koren op de molen van raadslid René Driessen. Driessen heeft tijdens de recente coalitiehandelingen aangedrongen op een nieuwe visie op cultuur. Er moet juist niet geschrapt worden in de cultuuragenda, er moet wat hem betreft extra geld bij! Dat geeft een boost voor de hele stad en levert extra geld op. Hij geeft aan dat wethouder Leo Maat proactief kan worden benaderd.


Gerrit Willems sluit de show af met de conclusie dat een integrale cultuurvisie voor de gemeente er wel zal komen. Machiel van der Schoot herhaalt als laatste een quote van René Driessen: "Meer muziek in de politiek." Daar was iedereen het van harte mee eens!


Jongerenplatform

Vanuit de zaal klinkt het pleidooi van Ad Faase, die aangeeft dat Alphen een groene gemeente met lef wil zijn met een sterke, circulaire economie. Het is belangrijk om hier kunst en cultuur bij te betrekken. Hij pleit voor platform voor jongeren (op straat) om te experimenteren.

Meer berichten