Gé Bos is al 25 jaar vrijwilliger bij De Hazelaar, hij houdt een plakboek bij over 'zijn' zwembad.
Gé Bos is al 25 jaar vrijwilliger bij De Hazelaar, hij houdt een plakboek bij over 'zijn' zwembad. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik ben helemaal geen zwemliefhebber'

Hij is de steunpilaar van De Hazelaar. Gé Bos (66) is al 25 jaar vrijwilliger bij het zwembad in Hazerswoude-Dorp, waar hij tijdens het seizoen dagelijks te vinden is. Dit jaar blijft De Hazelaar zelfs een week langer open vanwege het mooie nazomerweer. Gé begon met het vrijwilligerswerk toen hij nog werkte bij Heineken in Zoeterwoude. Vier jaar geleden ging hij met vervroegd pensioen en is hij helemaal niet meer te stoppen. Wat Gé doet bij het zwembad? Alles behalve badmeester, want zwemmen kan hij niet. Gé houdt niet van water, maar wel van mensen, gezelligheid en goede sfeer. Al jaren houdt hij een plakboek bij van 'zijn' Hazelaar, ook dit artikel krijgt een plekje in zijn boek.


HAZERSWOUDE-DORP - Gé is geboren en getogen in Zoeterwoude en woont alweer 42 jaar in Hazerswoude-Dorp. Hij is getrouwd met Trudy, samen hebben ze twee kinderen. Gé werkte eerst in de wegenbouw en daarna bij Heineken in Zoeterwoude. Daar bleef hij tot zijn vervroegd pensioen, toen hij 62 was.


"Ik ben begonnen bij De Hazelaar toen het net overgegaan was naar de vrijwilligers," vertelt Gé. "Het eerste seizoen heb ik nog niet zoveel gedaan, maar vanaf het tweede seizoen heb ik echt meegedraaid. Ik combineerde het met mijn diensten bij Heineken."


Dat hij vrijwilliger werd bij het zwembad, was een verrassende keus: Gé houdt namelijk niet van zwembaden. "Ik ben helemaal geen zwemliefhebber. Ik zwem zelf nooit, ik kan helemaal niet zwemmen en ik wil het ook niet. Hoe ik bij De Hazelaar terecht ben gekomen? Ik werd gevraagd. Eerder had ik geholpen om een speeltuintje op te zetten. Ze dachten waarschijnlijk dat ik wel aardig kon klussen, haha!"

Vandaag de dag is Gé een onmisbare steunpilaar bij De Hazelaar. Hij is er altijd, kent iedereen, weet alles en doet alles. Vraag het maar aan Gé, dat is de slogan. "Er is altijd wat te doen, dan is dit weer kapot, dan moet dat weer gemaakt." Grinnikend. "Ik ben de algehele vraagbaak."

Behalve klusjesman is Gé ook vaak degene die het zwembad opent, het ook weer sluit en tussendoor de winkel runt. '"Eigenlijk doe ik alles behalve het bad, want ik heb natuurlijk geen zwemdiploma."


Gé is populair bij de bezoekers en zeker bij de dames van het baantjes-zwemmen. "Ik zet koffie voor de dames," vertelt de duizendpoot. "Na het zwemmen gaan ze altijd nog even bij elkaar zitten en dan willen ze koffie. Ja, dat is wel gezellig, ik ken de meesten al jaren."

Stiekem is Gé toch wel erg gehecht aan 'zijn' zwembad. Vanaf het begin houdt hij een plakboek bij van alle gebeurtenissen. De edities van brochure 't Hazelaartje zitten er in, allerlei foto's en krantenknipsels. Ook de Gouwe Koerier van 8 juli 2015, waar Gé op de voorpagina prijkt, met de tekst 'Allemaal naar het zwembad!'.

Deze laatste week van het seizoen is hij dagelijks te vinden in De Hazelaar. "Alvast opruimen en voorbereiden voor de vrijwilligersbarbecue van zaterdag."

En daarna, als het seizoen echt is afgelopen, valt hij dan in een gat? "Nee hoor, dan ga ik lekker thuis wat doen, beetje klussen, puzzelen en verder met mijn postzegelverzameling."

Meer berichten