Maxime (links) en Marlène van den Bosch houden van minigolf. De Boskoopse zussen deden mee aan het WK in Tsjechië.
Maxime (links) en Marlène van den Bosch houden van minigolf. De Boskoopse zussen deden mee aan het WK in Tsjechië. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Minigolf is een echte sport'

Pas vijf jaar zijn ze bezig met minigolf en nu al wereldtoppers. Maxime van den Bosch (18) en haar zusje Marlène (16) zijn inmiddels weer terug uit Tsjechië, waar ze meededen aan het WK Minigolf. De kersverse jeugdinternationals hadden er een geweldige tijd. De meiden begonnen destijds omdat ze zich verveelden in de zomervakantie en er in hun straat een minigolfbaan was. Dat bleek zo leuk om te doen dat ze niet meer zijn gestopt. Het blijft wel een hobby, want de zussen zien hun toekomst in de zorg. Voorlopig blijven ze wel lekker spelen, tot blijdschap van hun club De Trekvogels in Boskoop. De meiden geven de sport een flinke boost. En meer jeugdleden kan het minigolf goed gebruiken.


BOSKOOP – Minigolf, ook wel midgetgolf genoemd, heeft niet echt een hip imago. Dat merkten de zusjes toen ze al een tijdje bezig waren. "Ik schaamde me er eerst voor dat ik minigolf speelde," vertelt Maxime. "Ik vertelde het nooit aan mensen als ik een wedstrijd had. Maar op een gegeven moment dacht ik: laat ik het nu maar gewoon zeggen, want anders moet ik er altijd moeilijk over blijven doen."


Marlène werd soms uitgelachen als ze over minigolf begon. "Mensen zien het niet als sport. Nou, dat is het dus echt wel," zegt de sportieve Boskoopse, die net als haar zus ook houdt van turnen en meidenvoetbal. Dankzij de zusjes wordt minigolf echter steeds hipper, want de meiden zijn een opvallende verschijning met hun roze golftassen en hippe sticks. ''Wij houden van roze, we zijn echte meisjes, haha."


Maxime en Marlène zijn opgegroeid in Boskoop, waar ze wonen met hun familie. Op de Azalealaan, in de buurt van de minigolfbaan. Hoewel heel sportief, kiezen de zussen voor een toekomst in de zorg. Maxime volgt een opleiding verpleegkunde bij MBO Rijnland. Marlène zit nu nog op de middelbare school, maar wil ook een zorgopleiding gaan doen.

Dat ze intensief minigolf spelen heeft effect op hen gehad, vertellen ze. Marlène had een tijdje last van concentratieproblemen, doordat ze zich moest focussen bij het golfen, kon ze dat vervolgens ook beter op school. Maxime heeft door het minigolf gemerkt dat ze goed bestand is tegen druk en spanning. Bij wedstrijden weet ze haar kalmte te bewaren. Ook belangrijk in haar toekomstige vak.


Hebben ze er weleens over gedacht om ook het grote golf te gaan spelen? Ze hebben al een aardige ondergrond door minigolf. "Nee, dat trekt me niet echt," zegt Maxime. "Ik vind minigolf veel leuker."


Toch wilde ze er even over nadenken toen ze een paar maanden geleden werden gevraagd voor het WK. "We zouden twee weken gaan. Het werd allemaal zo serieus. Is het dan nog wel leuk, vroeg ik me af. Maar dat was het gelukkig wel, we konden ook nog lol maken."

Het was ook pittig, twee weken lang acht uur per dag op de baan. Toch ging het steeds beter. "We hebben echt niet slecht gespeeld voor ons eerste WK, we hebben een hoop geleerd." Komt er ook een tweede keer? "Ja, wat ons betreft wel."

 

Meer berichten