Op film kunnen we de inbrekers zien en kijken we mee, maar naam en camera zijn niet genoeg. En ondertussen gaan de inbraken gewoon rustig door.
Op film kunnen we de inbrekers zien en kijken we mee, maar naam en camera zijn niet genoeg. En ondertussen gaan de inbraken gewoon rustig door. (Foto: Debbie de Geus)

Groetjes van de Stamtafel geteisterd door inbraakgolf

Ook als je eens aan een andere stamtafel in Boskoop zit, hoor je wel eens dingen. Een boze kroegbaas doet zijn verhaal. In het centrum van Boskoop, de Bootstraat, Barendstraat, en Dorpstraat en BC straat, zitten veel middenstanders en horeca-ondernemingen. Deze zijn momenteel al weken de dupe van de vele inbraken en vernielingen.

Boskoop - Brutaal als de inbrekers zijn, bellen ze midden in de nacht bij het woonhuis aan om even door te geven dat de auto van desbetreffende middenstander is geraakt door een Poolse meneer. Dus wat doe je? Je gaat kijken. Maar ondertussen worden er wel goederen uit jouw huis gehaald. Bij een andere horecazaak schrikken de bewoners 's nacht wakker en luttele minuten later rennen zij achter twee inbrekers aan die ontglippen.

Een andere middenstander wil 's ochtends zijn zaak openen en ontdekt dat zijn ruit er uit ligt. Na een paar dagen rust wordt de volgende horecazaak bezocht. Hierbij ontstaat veel schade aan de deur, maar ze komen gelukkig niet binnen. Daags hierna zijn er wel inbrekers binnen geweest bij een andere horecazaak. De gokkast moet het ontgelden en ook hier is veel schade. Er wordt ook ingebroken in woonhuizen, op klaarlichte dag.


Camera's

De middenstanders hebben de camerabeelden waarop de de inbrekers staan - voornamelijk Noord-Afrikaanse medelanders - laten zien aan de politie. Hierbij werd ook de naam van de inbrekers doorgegeven - zij zijn klant bij sommige horecazaken en dus bekend. Helaas mogen de camerabeelden niet als wettig materiaal worden gebruikt, omdat het in strijd is met de Wet op Privacy.

De veroorzaakte schade loopt in de duizenden euro's en overtreft vele malen de buit. Tot nu toe doet de politiek en de politie niet veel om de inbrekers van hun bed te lichten. Erger nog, de inbrekers gaan gewoon door met hun "werkzaamheden". Als er niet gauw iets aan gedaan wordt, is de kans groot dat de gedupeerden er zelf iets aan gaan doen. De camera's die ooit in het centrum hingen, en het overigens niet deden, zijn weggehaald omdat het niet nodig. Er gebeurt namelijk nooit iets wat het filmen waard is. Toch?


Bij het nekvel grijpen

Het is een lachertje dat je de boel vernielt en steelt, om de spullen voor een paar rotcenten van de hand te doen. En ook nog van dat geld bij een andere middenstander een lekker broodje of boodschapje gaat kopen.

Frustrerend om te zien dat degene die gisteren bij je heeft ingebroken de dag erna gewoon langs je zaak loopt alsof er niks aan de hand is. Probeer dan eens te blijven lachen en niet de straat op te gaan om hem in zijn nekvel te grijpen. Dit is toch te gek voor woorden?

Meer berichten