Frank Vergeer, Annette Vergeer en Sandy Clarke (vlnr) voeren de wens uit van overleden vriend Piet-jan Vermeulen.
Frank Vergeer, Annette Vergeer en Sandy Clarke (vlnr) voeren de wens uit van overleden vriend Piet-jan Vermeulen. (Foto: Morvenna Goudkade)

Nieuwe kunst/cultuurprijs voor Boskoop

Vorig jaar overleed hij aan kanker, Piet-Jan Vermeulen. Hij was een bijzonder mens. Boomkweker, maar ook kunstenaar, toneelspeler, pianist, schrijver van gedichten en theaterstukken en reiziger. Met zijn nalatenschap wil hij kunst en cultuur in Boskoop bevorderen. Goede vrienden Frank en Annette en partner Sandy vervullen zijn laatste wens.


BOSKOOP – "Hij hield van heel veel kunstvormen en was een heel spirituele jongen," zegt Frank Vergeer over zijn vriend, die vorig jaar op 58-jarige leeftijd overleed.

"Mensen waren overrompeld door wat hij allemaal heeft gedaan. Hij was muzikant, speelde eenakters bij festival Oerol, schreef gedichten, woonde bij de indianen. Hij was een fervent reiziger, maar keerde altijd weer terug naar Boskoop."


Stichting San Jacinto
Piet-Jan, door zijn vrienden PJ genoemd, wilde dat een deel van zijn nalatenschap zou worden besteed aan kunst en cultuur in Boskoop. "Wij hebben besloten die wens uit te voeren, in de geest van zijn gedachtengoed," vertelt Annette Vergeer. "We hebben een stichting opgericht en zullen jaarlijks een kunst en cultuurprijs uitreiken die vernoemd is naar PJ. Het gaat hierbij om een geldprijs van 500 euro."

Stichting San Jacinto, de naam verwijst naar een song van popmuzikant Peter Gabriel, wordt beheerd door Frank en Annette en door Sandy Clarke. Zij had een bijzondere liefdesrelatie met PJ en verzorgde hem tot het laatst. Met Sandy maakte Piet-lange reizen, zij leefden zelfs een tijdlang bij de Navajo indianen. De Amerikaanse woont tegenwoordig in Engeland.


Prijs
PJ's Kunst en Cultuurprijs wordt voor het eerst uitgereikt bij de opening van de Schone van Boskoop. De jaarlijkse kunstroute wordt gehouden in het weekend van 6 en 7 oktober. Voorafgaand is op 5 oktober de opening bij de Proeftuin van Holland.

"Mensen kunnen vanaf nu ideeën en initiatieven inzenden om in aanmerking te komen voor de prijs," zegt Frank. "Er is van alles mogelijk: twee- of driedimensionale kunst, audio, video, licht, noem maar op. De inzending kan al ontwikkeld zijn, maar kan ook een idee zijn of een concept. Stel, iemand is lichtkunstenaar en wil de hefbrug uitlichten, dan kan de prijs daarvoor gebruikt worden."


Deelname
Er zijn wel voorwaarden voor deelname, legt Annette uit. "De deelnemer moet Boskoper zijn of een relatie hebben met Boskoop. De inzending moet een toegevoegde kunstzinnige of culturele waarde hebben voor het dorp."

Informatie over deelname, voorwaarden en aanmelding zijn te verkrijgen via www.stichtingsanjacinto.com

Meer berichten