Cokky Koetsier is organisator en gastvrouw bij 'Liever samen dan alleen', ontmoetingsmiddagen voor alleengaanden.
Cokky Koetsier is organisator en gastvrouw bij 'Liever samen dan alleen', ontmoetingsmiddagen voor alleengaanden. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik ben een echt mensenmens'

Rosarium Gesprekken deel 208

Er was een tijd dat ze de zondagmiddag maar saai en eentonig vond. Cokky Koetsier (57) begrijpt heel goed dat mensen het leuk vinden om juist op zondag iets gezelligs te doen. Als 'Liever samen dan alleen' er toen was geweest, zou ze zelf ook zijn gegaan. Daarom was ze direct enthousiast over het idee om bijeenkomsten voor alleengaande veertigplussers te organiseren. Sinds januari is er elke maand een inloop bij Grandcafé De Hoek in Boskoop. Zo'n vijfentwintig mensen doen regelmatig mee. Cokky is erbij als organisator en gastvrouw. Ze combineert het vrijwilligerswerk met haar baan in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.


Hazerswoude-Dorp/Boskoop - Cokky is geboren en getogen in Hazerswoude-Dorp, ze groeit op in een boomkwekersgezin. Na de middelbare school kiest ze aanvankelijk voor kinderverzorging en jeugdverzorging, maar dat is het niet helemaal. Via een uitzendbureau komt ze terecht bij een grote zorginstelling in Oegstgeest. "Toen ben ik echt geïnteresseerd geraakt in zorg," vertelt Cokky. "Vooral het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking sprak me heel erg aan. Ik ben toen de opleiding Inrichtingswerk gaan doen."

Terwijl ze in de zorg werkt, ontdekt Cokky haar talent voor ontwikkelen en organiseren. "Ik vind het erg leuk om iets nieuws te bedenken en dat op te starten. Met een klein team van Gemiva heb ik destijds een gezinsvervangend tehuis opgezet. Geweldig om te doen."
Ze heeft dynamiek nodig, zegt Cokky. "Als je me tien jaar lang op dezelfde plek hetzelfde laat doen, kun je me wegdragen."

Cokky trouwt met een jeugdvriend en krijgt twee kinderen. Ze woont jarenlang met haar gezin in de regio Utrecht. Als het huwelijk wordt beëindigd, keert ze met de kinderen terug naar Hazerswoude-Dorp. "Het was fijn om terug te zijn," zegt ze daarover. "Het voelde vertrouwd."

Ze werkt een tijdje in andere branches, maar gaat dan toch weer aan de slag in de zorg. Eerst bij Ipse de Bruggen en nu bij Philadelphia, waar ze mensen met een verstandelijke beperking begeleidt.

Als ze een oproep leest van Actief Rijnwoude, waarin mensen worden gezocht om activiteiten voor alleengaanden op te zetten, is ze meteen enthousiast. ''Ik ben een mensenmens én ik houd van nieuwe dingen ontwikkelen. Bovendien kon ik me er meteen iets bij voorstellen: ik vond vroeger de zondagmiddag niks aan. Als er toen 'Liever samen' was geweest, was ik zelf ook gegaan."


De bijeenkomsten die ze organiseert, voor alleengaande veertigplussers, zijn heel laagdrempelig, vertelt Cokky. "Als gastvrouw verwelkom ik de mensen. Niemand hoeft bang te zijn dat hij alleen in een hoekje komt te zitten. We doen leuke dingen met livemuziek en salsa-les, maar je kunt ook gezellig wat drinken en een praatje maken."

Inmiddels draait 'Liever samen dan alleen' vanaf januari. "Het loopt al leuk, we hebben zo'n vijfentwintig mensen die regelmatig komen. Er kunnen natuurlijk altijd mensen bij." In juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten vanwege de vakantietijd. Cokky gebruikt de zomerstop om het programma voor het tweede halfjaar op te zetten en om de nieuwe folders samen te stellen. "De derde zondag in september starten we weer!"

Meer berichten