Kees 't Jong herkende de ervaringen die John en Ria Switzar hadden met hun gehandicapte dochter.
Kees 't Jong herkende de ervaringen die John en Ria Switzar hadden met hun gehandicapte dochter. (Foto: Ellen van Dilst)

Schilderen voor een huifbed

Hij mag gepensioneerd zijn, maar Kees 't Jong is een bezig mens. Vrijwilliger bij de oudheidkamer in Benthuizen, lid van de kerkenraad, amateur-schilder: Kees is het allemaal. Het schilderen kwam bij toeval op zijn pad. Hij tekende wel zo nu en dan, met de kleinkinderen bijvoorbeeld. Een aantal jaren geleden werd zijn vrouw ziek en later opgenomen in een verpleeghuis. Kees voelde de behoefte om wat om handen te hebben en liep tegen wat canvaspaneeltjes en tubes verf aan. Zo begon hij met schilderen en is sindsdien niet meer gestopt.


Het zijn eenvoudige, kleurrijke paneeltjes. Geometrische vlakken, bloemen en landschappen zijn favoriet. Ondertussen groeide de voorraad gestaag. Soms gaf hij wat aan familie of vrienden, maar de collectie slonk nauwelijks.


Toen hij vanwege zijn betrokkenheid in de kerkenraad een bezoek bracht aan 'Gewoon bij Winny' in Hazerswoude-Dorp, viel het kwartje. Kees herkende de ervaringen die John en Ria Switzar hadden met hun gehandicapte dochter. Als vader van een dove zoon had hij eenzelfde worsteling en vreugde doorgemaakt om zijn zoon een volwaardige plek te geven in deze maatschappij. Zoals Kees zegt als hij het heeft over gehandicapten: "Vaak hangen ze erbij, maar ze horen erbij."


In gesprek met John en Ria hoorde hij over hun droom van het huifbed: een kar, getrokken door een paard waarop een gehandicapte kan liggen en zo dicht bij de ervaring van paardrijden kan komen. John en Ria zien zich al door het Bentwoud gaan met hun cliënten. Maar een huifbed is een kostbare aanschaf en dus zijn ze bij Winny aan het sparen. Ook hebben ze de rommelzolder geopend om met de verkoop van allerhande spullen de spaarpot wat extra te vullen.


Kees' zolder was inmiddels meer dan aardig gevuld en de optelsom was snel gemaakt. Kees haalde zijn schilderijen van zolder en hing ze op in de stal bij Winny. "Hopelijk helpt het mensen de drempel over om hier naar binnen te stappen. Lekker rondkijken, een kopje koffie en natuurlijk een schilderijtje kopen. Ik gun ze de klandizie van harte."


Expositie

Kees 't Jong exposeert de hele zomer bij Gewoon bij Winny. Alle werken zijn voor een alleszin schappelijke prijs te koop. De opbrengst is in zijn geheel bestemd voor de aanschaf van een huifbed.

Gewoon bij Winny, aan de Hoogeveenseweg 14A te Hazerwoude-Dorp, is van woensdag tot en met zondag open van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten