Mevrouw Pos heeft het nog goed naar haar zin in de snoepwinkel Winkel van Sinkel in Benthuizen.
Mevrouw Pos heeft het nog goed naar haar zin in de snoepwinkel Winkel van Sinkel in Benthuizen. (Foto: Ellen van Dilst)

De Winkel van Sinkel en mw. Pos

Ze is de oma van de snoepwinkel en heel Benthuizen kent haar: mevrouw Pos. Elke woensdagmiddag is ze present in het ouderwetse winkeltje achter molen De Haas, waar inmiddels een hele generatie kinderen voor een paar centen snoep uitkiest.

Benthuizen - Laatst was ze wat verlaat en stond thuis de afwas nog even weg te werken. Er werd op het keukenraam gebonsd en toen ze opkeek, zag ze twee jongens staan, met de duim wijzend in de richting van het winkeltje. "Het was wel koddig, hoor", zegt ze, "maar toch heb ik het liever niet. Ze kwamen me gewoon halen." Mevrouw Pos runt al twintig jaar de Winkel van Sinkel die bij de Oudheidkamer hoort. Toen de winkel opstartte, zochten ze een bedrijfsleider. Haar man was actief bij de Historische kring en die zei: "Dat moet jij maar doen. Dat is net iets voor jou."

Zelf twijfelde ze of ze het wel kon, al dat geregel, maar de kinderen gaven de doorslag. Ze is gek op kinderen, altijd al geweest, en ze kan er goed mee omgaan. Voor haar trouwen was ze kleuterjuf in Hazerswoude, dus het zat er vroeg in.


Tijd voor een praatje

Nog altijd zijn de kinderen koning in de winkel. Daar draait het even om hen en is er tijd voor een praatje. Ze hebben altijd iets te vertellen, er is er een jarig of hebben een nieuwe jurk. Mevrouw Pos vindt het helemaal fantastisch. Ze kent alle kinderen uit het dorp en iedereen kent haar.

"Een tijdje geleden was er een vrouw in de winkel, dikke buik en al. Herkent u me nog, vroeg ze. Ik zag wel iets bekend in haar gezicht maar kon het niet meteen plaatsen. Toen zei ze: u weet wel, u veegde altijd mijn neus. En toen zag ik het weer voor me: een meisje met een dikke snottebel dat elke woensdagmiddag kwam. En nu was ze er weer, zwanger van haar eerste kindje. Zo leuk."

Hulp

Een paar jaar geleden werd het wat te veel en wilde mevrouw Pos ermee stoppen. Maar het team van vrijwilligers stak daar een stokje voor. Ze gaven duidelijk te kennen dat ze het niet zonder haar konden, maar ze begrepen wel dat ze wat hulp nodig had. "Mijn dames hebben er alles aan gedaan om me te helpen. Ze hebben zelfs een feestje voor me gegeven. Toen heb ik besloten om nog even te blijven."

Hoe lang 'even' is, weet mevrouw Pos nog niet. Soms denkt ze erover na om te gaan stoppen, al is het maar vanwege haar leeftijd. Want ja, ze is inmiddels 80 jaar. Hoe lang kan ze er nog mee doorgaan?

Glimmende gezichtjes

Dus is ze heel verstandig begonnen om iemand in te werken die het van haar kan overnemen. Maar dan ziet ze zo'n glimmend gezichtje van een kind in haar winkel en weet ze het weer. "Mijn hart loopt er gewoon van over. Dit is mijn plekje."

Meer berichten