Debby Hassing geeft zwemonderwijs aan kinderen en aquarobics aan volwassenen. Ze houdt van lesgeven.
Debby Hassing geeft zwemonderwijs aan kinderen en aquarobics aan volwassenen. Ze houdt van lesgeven. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Lesgeven vind ik superleuk'

In de vakantieperiode lekker naar het zwembad? Grote kans om dan Debby Hassing (27) tegen het lijf te lopen. De Boskoopse werkt als zweminstructrice en toezichthouder bij zwembad De Sniep in Waddinxveen en is in de zomervakantie ook te vinden bij zwembad De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp. De aquarobics lessen van Debby zijn daar heel populair en zetten het hele zwembad op stelten. De vrolijke blondine is daarnaast gek op dansen. Met haar dansgroepje uit Alphen aan den Rijn doet ze mee aan wedstrijden, hiphop en dancehall. Debby heeft geen grote plannen, wensen of dromen. Ze heeft het helemaal naar haar zin en is gewoon blij met haar leven.


Als kind was Debby al sportief en hield ze van dansen, streetdance en hiphop. Ze koos voor een sportopleiding. "Ik was eerst helemaal gefocust op lesgeven in een sportschool," vertelt Debby. "Maar dat veranderde toen ik voor mijn opleiding het onderdeel Life Guard ging volgen, met daarbij reddend zwemmen. Ik ging stage lopen bij zwembad De Sniep in Waddinxveen. Daar had ik het zo naar mijn zin dat ik me vervolgens op het zwemonderwijs ben gaan richten. Na mijn opleiding heb ik een baan aangeboden gekregen en nu werk ik er alweer zeven jaar."

Debby kwalificeerde zich als zweminstructrice en geeft sindsdien zwemles, vooral aan kinderen. "Dat vind ik erg leuk, ik heb wel een klik met kinderen. Bij baby/peuter/kleuterzwemmen heb ik ook veel contact heb met de ouders."

Soms moet ze creatief te werk gaan, vertelt ze. "Ik heb klasjes met kinderen van allerlei achtergronden, Syrisch, Marokkaans, Turks, Pools. Sommigen spreken goed Nederlands, anderen helemaal niet. Dan is het de kunst om met handen en voeten en gebarentaal toch de kinderen te leren wat de bedoeling is. Uiteindelijk lukt dat altijd."

Ze geeft ook sportlessen in het zwembad, groepslessen op muziek, zoals aquarobics. In de zomer ook in zwembad De Hazelaar, waar de lessen heel populair zijn. Vorige week was Debby de heldin van De Hazelaar, toen ze bij tropische temperaturen een recordaantal deelnemers een geweldige avond bezorgde. En niet alleen de deelnemers, het hele zwembad genoot mee. Iedereen stond te lachen, mee te bewegen en te genieten. "Ik heb het nog nooit zo druk meegemaakt, het was super leuk," blikt Debby terug. Ook deze week geeft ze weer les in het zwembad in Hazerswoude-Dorp.


"In een openluchtbad zijn de lessen heel afhankelijk van het weer, maar het gaat bijna altijd door. Ik heb alle soorten weer meegemaakt, kou en regen en vorige week dus in de bloedhitte." Ze laat een paar halters en dumbells zien. "Daar werk ik mee tijdens aquarobics, ze zijn heel licht en geschikt om in het water te gebruiken."

Het dansen heeft ze, na een kleine onderbreking vanwege school en stage, weer helemaal opgepakt. "Mijn vriendin Samantha heeft een dansschool in Alphen, ik dans bij haar. Ik zit bij een wedstrijdgroepje. We hebben er heel veel plezier in. We dansen vooral hiphop, met een vleugje dancehall."

Heeft ze plannen of wensen voor de toekomst? "Nee, mijn leven loopt lekker zo. Ik heb het heel erg naar mijn zin."

Meer berichten