Initiatiefnemer David Moerings van actie 'Stop de Hefbrug' heeft al stapels met handtekeningen.
Initiatiefnemer David Moerings van actie 'Stop de Hefbrug' heeft al stapels met handtekeningen. (Foto: Morvenna Goudkade)

Brugbezetting: wat heeft het opgeleverd?

De politie was massaal aanwezig, maar hoefde niet op te treden. De ME en de politiehelikopter konden ook thuis blijven. De bezetting van de hefbrug in Boskoop verliep uiterst vreedzaam. Actievoerders en publiek hielden zich keurig aan de regels, maar toonden zich wel vastberaden. Het statement is gemaakt. Wat heeft het opgeleverd?


Een ludieke actie, maar daar moet het niet bij blijven. Het burgerinitiatief 'Wij zijn het zat' wil dat er ook echt iets wordt gedaan met het protest tegen de hefbrug. Er ligt een pakket aan eisen: De Boskopers willen spitssluiting van de hefbrug, clustering van de pleziervaart en vergroting van de fietsveiligheid op de brug. En er moet een extra oeververbinding komen voor de Gouwe, liefst een tunnel.

De 1000 handtekeningen die nodig zijn om het burgerinitiatief in behandeling te laten nemen, werden vlot opgehaald. Zaterdag kwamen 1300 mensen een petitie ondertekenen. Inmiddels staat de teller al op 1600. "En we gaan nog even door met handtekeningen ophalen," zegt initiatiefnemer David Moerings (28). "Vanwege de zomervakantie kunnen we de petitie nog niet aanbieden, dat doen we begin september."


Uit de reacties van betrokken bestuurders bij Provinciale Staten en gemeente Alphen aan den Rijn, blijkt dat er al samenwerking is om tot een oplossing voor de problemen rond de hefbrug te komen. Wethouder Kees van Velzen gaf aan dat diverse opties worden onderzocht op haalbaarheid, in november komt daar uitsluitsel over.


Als het gaat om de gewenste maatregelen bij de protestactie, lijkt het ene kansrijker dan het andere. Spitssluiting van de hefbrug, al langer een punt van discussie, wordt door gedeputeerde Floor Vermeulen nog steeds niet haalbaar geacht. Een tunnel, hoewel met een fors kostenplaatje, is dan een betere oplossing. Maar die zal niet alleen door de provincie betaald worden, daarvoor moet gemeente Alphen bijspringen, stelt Vermeulen.


Wat betreft het clusteren van de pleziervaart, zegt de gedeputeerde dat die al in gang is gezet, maar nog wel aangescherpt kan worden.

Inmiddels is David Moerings, na het drukke bezettingsweekend, weer aan de slag op zijn kwekerij. Hij wil best even op de foto met de stapels met handtekeningen. "Ik ga die handtekeningen bij de provincie én bij de gemeente aanbieden," zegt Moerings. "Ik wil dat ze allebei goed begrijpen dat ze moeten samenwerken. De fietsveiligheid op de brug, daar kan best al snel iets aan gedaan worden. En dat samenvoegen van die plezierbootjes, dat kan ook veel beter. Ik wil geen maanden hoeven wachten op de eerste verbeterpunten."

Meer berichten