Bernard Pasturel kwam als Fransman naar Boskoop en bleef hier voor de liefde. Hij drinkt graag een glas Calvados, uit zijn geboortestreek in Normandië.
Bernard Pasturel kwam als Fransman naar Boskoop en bleef hier voor de liefde. Hij drinkt graag een glas Calvados, uit zijn geboortestreek in Normandië. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik voel mij heel gelukkig hier'

Zijn bijnaam is 'de Fransman'. Niet verwonderlijk, want in gesprek met Bernard Pasturel (67) kom je al snel in Franse sferen. Hij heeft een charmant Frans accent en het 'savoir vivre' is hem ook niet vreemd. Toch woont Bernard (spreek uit: Bernáár) al bijna 45 jaar in Nederland. Hij kwam als jonge twintiger naar Boskoop voor stage en bleef voor de liefde. Hij heeft zich aangepast aan het leven hier, maar ook een stukje Frankrijk meegebracht. Inmiddels is Bernard met pensioen, na een werkzaam leven in de boomkwekerij, waar hij een grote plantenkennis opbouwde. Hij heeft nu meer tijd voor vrijwilligerswerk bij de VVV in Boskoop, als gids bij rondvaarten met Franse toeristen.


Bernard werd geboren in Normandië, in het gebied van de Calvados. Als kind wil hij boer worden, net als zijn opa. Omdat er geen plaats is bij de agrarische opleiding, kiest hij voor een tuinbouwstudie en gaat werken bij een groencentrum. "Maar ik wilde meer van de wereld zien," zegt Bernard. "Op mijn werk waren er contacten met Boskoopse kwekers en toen is geregeld dat ik stage kan lopen in Boskoop."


Bernard komt als 22-jarige terecht bij de firma Felix & Dijkhuis en leert de Boskoopse teelttechnieken, zoals stekken en enten. Een jaar later gaat hij werken bij de firma Rosbergen. Intussen heeft hij ook een leuk Boskoops meisje ontmoet, Jacqueline. Zij volgt een verpleegstersopleiding en als ze haar diploma heeft behaald wordt Bernard ook uitgenodigd voor het feestje. "Zij was mijn buurmeisje, ze woonde naast mijn kosthuis. Ik sprak geen goed Nederlands, maar Jacqueline sprak wel goed Frans. En zo is het begonnen."

Tijdens hun verlovingstijd reizen ze naar Frankrijk om te zien of ze daar een bestaan kunnen opbouwen. "Maar het diploma van Jacqueline werd niet erkend, ze zou niet als verpleegkundige mogen werken," vertelt Bernard. "Toen hebben we besloten om samen terug te keren naar Nederland." Ze trouwen en krijgen twee zoons.

Bernard raakt goed ingeburgerd, maar verloochent zijn Franse afkomst niet. Hij heeft een voorkeur voor Calvados, een gedistilleerde appelcider uit de gelijknamige streek waar hij is opgegroeid. Dankzij Bernard staat de Calvados op de kaart in Boskoop. Bij scouting De Schouw is het gebruikelijk om bij het kampvuur een goed glas Calvados te drinken. Ook met familie en vrienden wordt regelmatig de Normandische specialiteit geschonken.

Bernard kan urenlang vertellen over zijn geboortestreek, waar hij met zijn familie jaarlijks verblijft en ook de invasiekusten uit de Tweede Wereldoorlog bezoekt.

Op zijn werk bij Rosbergen stapt hij over naar Greenlink, internationale groothandel voor bomen en planten. Hij blijft daar tot zijn pensioen, twee jaar geleden. Sindsdien is hij regelmatig als gids actief bij de VVV Boskoop, hij begeleidt Franse groepen bij de boottochten. "Ik vertel over de geschiedenis van Boskoop, in het Frans natuurlijk."

Hij voelt zich thuis in Nederland, zegt hij. "Fransen nemen meer de tijd voor het leven, maar ik voel mij heel gelukkig hier. En nu Jacqueline en ik allebei zijn gestopt met werken, kunnen wij ook meer de tijd nemen. Voor hobby's en vrijwilligerswerk, voor de kleinkinderen en voor elkaar."

Meer berichten