Met de grote opkomst laat Boskoop zien dat ze het zat zijn en dat er wat moet gebeuren. De organisatie kreeg een dikke pluim van de politie en gemeente voor het vredelievende protest. Foto's: Debbie de Geus
Met de grote opkomst laat Boskoop zien dat ze het zat zijn en dat er wat moet gebeuren. De organisatie kreeg een dikke pluim van de politie en gemeente voor het vredelievende protest. Foto's: Debbie de Geus (Foto: Debbie de Geus)

Bezetting van de hefbrug was een gezellig spektakel

In de ochtend was het nog best spannend, staat alles op tijd klaar? Hangen de spandoeken, pruttelt de koffie? De vrijwilligers, dertig in totaal, druppelen binnen en trekken hun hesje aan. Het is 11.45 uur en het plein begint zich te vullen met mensen die demonstreren omdat zij de problematiek van de hefbrug willen veranderen. Er komen mensen met spandoeken, toeters worden uitgedeeld en de muziek staat aan.


Nog voordat het 12 uur is komen mensen al aangefietst omdat ze er niet bij de demonstratie kunnen zijn, maar toch graag hun handtekening willen zetten. De eerste mevrouw was er om 11 uur al, mevrouw was 90 en wilde heel graag tekenen. Zaterdag werden er meer dan 1200 verzameld. Ondertussen stelt de politie zich op. Er zijn veel agenten, ook voor hen is dit een leuk evenement. Want wanneer is er in Boskoop nou een demonstratie geweest? Ook de ME staat paraat, je weet immers nooit hoeveel mensen er op af komen.


David Moerings trapt af met een toespraak waarbij het plezier van zijn gezicht af spat. Hij geeft aan dat het zo niet langer gaat en dat Provinciale Staten echt eens wat moet gaan doen. Ook locoburgemeester Kees van Velzen geeft aan dat er maatregelen getroffen moeten worden. Ze zijn in gesprek met Provincie Zuid-Holland. Met de grote opkomst laat Boskoop zien dat ze het zat zijn en dat er wat moet gebeuren. Floor Vermeulen, zelf Boskoper, doet zijn woord namens de Provincie. Hij vind ook dat er iets moet veranderen en dat de gemeente daar een deel aan toekomt.


De tocht naar de brug kan beginnen! De politie geeft het sein 'Zijde vrij' en David rijdt in zijn zelf gebouwde slooptruck richting de brug met een sliert demonstranten achter zich. Er hangt een gemoedelijke, haast feestelijke sfeer. Het valt op dat er geen boten in het water liggen. Deze liggen op speciaal aangewezen plekken te wachten tot ze kunnen varen. Een bootje met demonstranten kwam vanuit de Otweg, maar werd door de waterpolitie tegengehouden. Zelfs zij konden niet bij de brug komen.


Omdat de brug uiterlijk 13.30 uur weer vrij moet zijn, start David zijn bolide en maakt koers richting Raadhuisplein. Het is erg warm en er staan drankjes en hefbrugkoekjes te wachten, dus volle vaart terug. David bedankt iedereen voor zijn komst en geeft aan dat er de komende weken nog volop handtekeningen verzameld gaan worden. Er worden flyers verspreid waarop een handtekening kan worden gezet en ingeleverd bij het Koffiehuis en bij David Moerings zelf.


David gaat in september de handtekeningen inleveren en houdt iedereen op de hoogte. En hij hoopt dat het bezetten van de brug een steentje heeft bijgedragen aan een veiliger - en vooral beter bereikbaar - Boskoop.

Dikke pluim voor protest

Het nummer 'Van links naar rechts' wordt ingezet en de overgebleven mensen dansen mee op de muziek. Na een kop koffie met een praatje hier en daar komt de veegploeg en ruimt alles weer op. Om 15.00 uur lijkt het net of er niks gebeurd is, Boskoop rijdt en vaart weer en de organisatie kreeg een dikke pluim van de politie en gemeente voor hun vredelievende protest. Zo kan het ook! Boskoop mag trots zijn op zijn burgers: als het nodig is zijn ze er, maar altijd met een lach op het gezicht.

Meer berichten