De winnaars van de Bijenquizzz, 'Tegel eruit, Plant erin' en de tuinenquête van Operatie Steenbreek.
De winnaars van de Bijenquizzz, 'Tegel eruit, Plant erin' en de tuinenquête van Operatie Steenbreek. (Foto: Peter Westgeest)

Zonder bijen is er geen appeltaart

Op dinsdagmiddag 10 juli zijn weer Steenbreekprijzen uitgereikt aan kleine en grote natuurvrienden. Wethouder Leo Maat van duurzaamheid meldde dat acht kinderen en drie volwassenen alle vragen van de Bijenquizzz goed hebben ingevuld. Ook zijn er twee winnaars bij 'Tegel eruit, Plant erin' en één winnaar met een geweldige score van de tuinenquête. De prijsuitreiking was in theehuis Yume bij de firma Esveld in Boskoop.

Voor een tuin als een oase zijn 375 punten nodig. Zij heeft er 425! De namen van alle winnaars gaan in een bakje, waar Fabiënne Baltes telkens een winnaar uitpakt en aan wethouder Leo Maat geeft. Hij haalt de gelukkigen één voor één naar voren om een prijs uit te zoeken van de prijzentafel. De wethouder vindt dat alle kandidaten hun natuuropdrachten heel serieus hebben opgevat, maar er vooral ook met plezier aan hebben gewerkt.

Zo weet ieder hoe ontzettend belangrijk een groene omgeving is voor mens en dier. Maar zeker voor bijen, waarvan wij afhankelijk zijn voor ons voedsel. Of, zoals een van de kinderen schrijft: 'anders hebben wij geen appeltaart'. Als iedereen dat beseft en de bijen wil helpen, bijvoorbeeld met bloemen in de tuin en een schaaltje water als het erg warm en lang droog is, dan is Operatie Steenbreek op de goede weg!


Operatie Steenbreek

We zijn eraan gewend geraakt om onze leefomgeving totaal naar ons gemak in te richten. Maar hierdoor kunnen nogal wat negatieve gevolgen ontstaan. Te veel bestrating in onze tuinen zorgt voor problemen tijdens hoosbuien en aanhoudende droogte. Daarnaast zorgt het voor vermindering van het leefgebied van allerlei nuttige dieren en het zorgt voor opwarming van de stad.
Operatie Steenbreek is een landelijke actie om verstening van tuinen en openbaar gebied tegen te gaan en vergroening te bevorderen. Zo zorgen we voor minder opwarming, schonere lucht en een betere omgeving voor bijen, vlinders en andere insecten.


Tip

Leg in een ondiep schaaltje of bord wat steentjes waarop de bijen droog kunnen landen en doe er dan zo weinig water in dat de steentjes er net boven uitsteken. Als bijen namelijk niets hebben om op te staan, vallen ze in het water en verdrinken ze. Heel eenvoudig kunnen we dus veel bijen redden.

Alphen aan den Rijn is een van de gemeenten die al meedoet aan Operatie Steenbreek. De gemeente werkt hiervoor samen met de natuurverenigingen IVN en Groei & Bloei.

Meer berichten