Foto: Morvenna Goudkade

'Ik word gewoon blij van Monchhichi'

Wat hebben Japanse speelgoedaapjes, Perzische katten en Hollandse garnalen met elkaar gemeen? Eigenlijk niets, maar in het geval van Lilian de Haan (48) een heleboel.

De geboren Almelose runt al ruim twintig jaar, samen met echtgenoot Ruud, het Versviscentrum in Boskoop. Ze houdt van katten en heeft jarenlang een eigen cattery gehad, een fokkerij met Perzische katten. En ze heeft een grote hobby, het verzamelen van Monchhichi, een Japanse speelgoedlijn met knuffelaapjes die in 1974 werd geïntroduceerd. Lilian is een ware liefhebster, ze speurt wereldwijd naar bijzondere exemplaren. Intussen groeit haar verzameling zodanig dat het huis bijna te klein wordt.


Lilian de Haan-Hollestelle woonde in Almelo, tot ze als 25-jarige samen met man Ruud naar Boskoop vertrok. In het kwekersdorp stond een viswinkel te koop die ze graag wilden overnemen. Sindsdien runt het ondernemerspaar samen de zaak aan de Zijde. Bij de verhuizing naar Boskoop destijds gingen ook haar favoriete Monchhichi-knuffels mee, vertelt Lilian.

"Ik was zes jaar toen ik de eerste kreeg. Ik had ze in de stad gezien en meteen gevraagd voor Sinterklaas."


Die eerste Monchhichi was het begin van haar huidige grote verzameling. De knuffels, allemaal aapjes met de meest uiteenlopende outfits en achtergronden, werden in de jaren zeventig en tachtig wereldwijd een enorme rage. Daarna zakte het internationaal wat weg, maar verdween nooit helemaal. Inmiddels zijn de Monchhichi weer springlevend en kijken kinderen net als in de zeventiger jaren naar televisieseries over de speelgoedaapjes. Op RTL8 verschijnt momenteel een reeks animatiefilms waarin Monchhichi de dromen van kinderen waarmaken. Ontzettend leuk, vindt Lilian. "Vanaf dat ze voor het eerst verschenen staan ze symbool voor liefde en goedheid."

Wat vindt ze zelf zo leuk aan de Japanse aapjes? "Ze zijn gewoon zo schattig, zo knuffelbaar. Ik word er blij van."

Door haar hobby heeft Lilian internationale contacten met andere verzamelaars. In Europa, maar ook in Japan, Hongkong en Thailand. "Ik ben lid van internationale communities, we wisselen tips uit en ruilen met elkaar. Toen er in een supermarkt in Hongkong een actie was met Monchhichi, kreeg ik het actie-exemplaar ook toegestuurd. Als bedankje heb ik toen een setje gestuurd van Monchhichi gekleed als Sinterklaas en Zwarte Piet. Compleet met zak pepernoten, haha."

Intussen wordt het thuis wel een volle boel, want naast Lilian en Ruud en de Monchhichiverzameling, moet er ook plaats blijven voor de honden en de katten.

''We houden allebei van dieren," vertelt Lilian. "Ruud is opgegroeid met honden, ik met katten. Thuis werden vroeger zwerfkatten opgevangen. Nadat ik van Ruud mijn eerste Pers heb gekregen, heb ik een tijdlang een cattery gehad, een fokkerij met Perzische katten." Met de fokkerij is ze gestopt, maar de katten heeft ze gehouden. "Ik zou ze niet kunnen wegdoen, daarvoor hou ik te veel van ze."


Dat ze een viswinkel heeft, is voor de katten ook aantrekkelijk, krijgen ze de restjes? "Nou, restjes. Ze zijn behoorlijk kieskeurig en lusten alleen het beste van het beste. Noorse garnalen, die hoeven ze eigenlijk niet. Maar Hollandse garnalen, die zijn een stuk duurder, die vinden ze heel erg lekker."

Meer berichten