Hans van Dam met medevrijwilligers aan het werk op Heempad Verlaan.
Hans van Dam met medevrijwilligers aan het werk op Heempad Verlaan. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Blij met maatregelen tegen verloedering'

Hij was er even helemaal klaar mee. Hans van Dam, initiatiefnemer van Heempad Verlaan en Bijenidylle Blonksloot, werd moedeloos van het vandalisme in 'zijn' natuurgebieden aan het Zwarte Pad in Boskoop. Hij stuurde een noodkreet aan pers, gemeente en betrokkenen en wilde het bijltje erbij neergooien. Zover kwam het niet.


Hans van Dam werd keer op keer geconfronteerd met vernielingen en wangedrag in de natuurgebieden. Alcoholmisbruik met achterlating van veel flessen en blikken, bekladding, illegale kampeerpartijen en het massaal overtreden van de geldende regels. Van Dam ruimde maar weer op, meldde het maar aan en ging weer verder. Tot het moment dat het informatiebord van de Bijenidylle werd vernield. "Wat waren we er trots op," zegt de natuurvrijwilliger emotioneel. "Onze Bijenidylle werd gesteund door de Vlinderstichting, gemeente Alphen en de Postcodeloterij. Toen ik het bord aantrof, tegen de grond gesmeten en met gebroken glasplaat, toen kon ik er even niet meer tegen."


De steunbetuigingen en de maatregelen vanuit de gemeente hebben hem goed gedaan. Van Dam heeft zich even teruggetrokken in zijn vakantiehuisje aan zee, maar was afgelopen week weer met frisse moed aan de slag op het Zwarte Pad. Niet dat alles nu is opgelost met de gesloopte borden, het alcoholmisbruik, het afval in de natuur en de algehele verloedering, maar er wordt aan gewerkt. "En daar ben ik heel blij mee. Ik heb echt mijn hart gelucht in een brandbrief en dat heeft veel reacties opgeleverd. Mensen zijn er door wakker geschud, begrijpen nu dat het echt de spuigaten uitloopt."


Afgelopen vrijdag was Van Dam samen met medevrijwilligers Wil Zandvliet en Anja Peltenburg aan het werk op Heempad Verlaan. De begroeiing wordt te hoog, dus wordt er handmatig gesnoeid.

"We kunnen het wel met de bosmaaier doen, maar dan maai je ook de bloemen om, dat is zonde," vindt de natuurbeheerder. Hij heeft inmiddels contact gehad met wethouder Gert-Jan Schotanus, die zelf ook de verloedering onder ogen kreeg. "Hij heeft maatregelen afgekondigd, meer surveillance en meer handhaven. Ook zullen de bordjes met de plaatselijke verordeningen terugkomen. Op het hele Zwarte Pad geldt een alcoholverbod en in de natuurgebieden geldt voor hondenbezitters een aanlijnplicht en een opruimplicht. Die bordjes worden continu beklad en afgerukt."


Van Dam hoopt dat ze nu 'hufterproof' terug zullen keren en dat er flink gehandhaafd zal worden. "Enkele dagen nadat de afvalbakken zijn geleegd, zitten die alweer vol met lege bierblikken en drankflessen."

Hij trof kortgeleden nog een illegaal kampement aan in het gebied, met Oost-Europese mannen zonder vaste verblijfplaats. De politie heeft hen heengezonden. "Het was een enorme bende met bierblikken en uitwerpselen, daar lagen ze gewoon tussen, heel smerig." zegt Van Dam. "Ik wil het gaan opruimen. Dat doe ik dan wel met een knijper op de neus."

Meer berichten