Boskoop is reeds voorzien van bebording en posters. Iedereen weet dat het doorgaat. Er wordt een grote opkomst verwacht en iedereen draagt zijn steentje bij.
Boskoop is reeds voorzien van bebording en posters. Iedereen weet dat het doorgaat. Er wordt een grote opkomst verwacht en iedereen draagt zijn steentje bij. (Foto: Debbie de Geus)

Bezetting hefbrug is het gesprek van de dag in Boskoop

De fijnstof, de files, het alsmaar stilstaan voor de brug. Er moet een belletje gerinkeld worden die gehoord gaat worden en zodat er oplossingen komen. Maar een brug bezetten, dat gaat niet zomaar. De voorzet is gegeven door David Moerings, Boskoper, vader en kweker in hart en nieren. Wat met een gekkigheid begon, is uitgegroeid tot een heuse bezetting.


Het idee om drie uur lang de scheepvaart stil te leggen, dat gaat te ver. Demonstreren mag in Nederland als de gemeente daar toestemming voor heeft gegeven. David ging voor die toestemming langs op het gemeentehuis. Hij sprak met de burgemeester, vertelde over zijn plannen en de gemeente toonde begrip. Wel moest er aan een hoop eisen worden voldaan, het gaat namelijk om de veiligheid van de vele mensen die op zo'n demonstratie afkomen. En een brug bezetten betekent dat het hele dorp daarna nog eens een paar uur last ondervindt. En het dorp heeft al last genoeg, dus dat wil David niet. Autoverkeer toestaan terwijl de brug vol mensen staat, is helemaal een onveilige situatie. Dus moet de Zijde afgesloten worden, maar ja, dan kunnen de hulpdiensten er niet door. Gelukkig dacht de gemeente mee en is er uiteindelijk een oplossing gevonden: het Raadshuisplein mag gebruikt worden en de ene helft van de Zijde. De andere helft blijft open voor de hulpdiensten. En of je nou drie uur of één uur de brug bezet, het gaat uiteindelijk om het statement.


Protestmars

David wil minstens 1000 handtekeningen inzamelen om in te dienen bij de Provinciale Staten. Iedereen mag zijn handtekening komen zetten op het Raadhuisplein op zaterdag 21 juli. Daar staat koffie, thee en limonade, een gezellig muziekje m.m.v. Double Trouble en diverse toespraken van voor- en tegenstanders. Om 12.30 uur gaan we met zijn allen in een protestmars naar de brug. Daar wordt wat lekkers uitgedeeld, komt de pers en even later keert de stoet terug naar het Raadhuisplein waar de dj iedereen op de been gaat krijgen met het nummer 'Van links naar rechts'. Lachend vertelt David: "Een liedje met omhoog en naar beneden bestaat niet, iedereen begrijpt wel wat we bedoelden."


Veilig en vredelievend

Hij heeft heel veel hulp nodig, want voor de veiligheid moten er afzettingen zijn. Gelukkig kwamen uit alle hoeken en gaten aanmeldingen. Er is bewust gekozen voor een zaterdag in de vakantie, ondanks dat wordt het wel druk. David hoopt dan ook dat iedereen komt en dat het veilig en vredelievend wordt. "Ik heb geen zin in domme acties", zegt David, "waarvan ik later de rekening op mijn bordje krijg. Ik hoop voor mijzelf, en voor de vele Boskopers, een statement te kunnen maken. Aan relschoppers hebben we niks."

Programma

Het programma van de bezetting is als volgt:
12.00 uur: aanvang op Raadhuisplein;
12.30 uur: in protestmars naar de hefbrug;
13.30 uur: terug op het Raadhuisplein;
14.30 uur: programma afgelopen met uitloop tot 15.00 uur.
Kijk voor meer informatie op de facebookpagina 'Bezetting Hefbrug Boskoop'.

Meer berichten