De nadruk van de expositie ligt op op dat oude ondergoed, maar naai- en handwerk spullen worden ook tentoongesteld.
De nadruk van de expositie ligt op op dat oude ondergoed, maar naai- en handwerk spullen worden ook tentoongesteld. (Foto: )

Expositie bij de Historische Kring: 'Linde Museum Onder-Goed'

Zaterdag 14 juli a.s. wordt om 13.30 uur een expositie van oud ondergoed in oudheidkamer 'De negen Turven' geopend.

Marrie van der Linde-Rijkaart ging als jong meisje bij manufacturenwinkel van der Linde in Hazerswoude werken, daar verkocht ze o.a. ondergoed, juist dat "degelijke" ondergoed kreeg haar interesse.
Toen de mode veranderde en dat ondergoed uit de winkel verdween werd haar verzamelwoede gewekt. Veel oude spullen die bewaard gebleven waren uit de tijd dat opa Adriaan van der Linde de winkel van 1929 tot 1969 had, maar ook wat oude tante's onder in de linnenkast hadden liggen werd verzameld, en kennissen die van haar verzamelwoede hoorde gaven haar ook allerlei spullen.


De nadruk van de expositie ligt op dat oude ondergoed, maar naai- en handwerk spullen, kleding etc. worden ook tentoongesteld, en als extra illustratie zijn wat composities in lijsten met artikelen uit de oude manufacturenwinkel te zien. De expositie duurt t/m zaterdag 25 augustus.


Huisinrichting

Verder geeft de oudheidkamer een beeld van hoe de bevolking van Benthuizen en omgeving hun huizen hadden ingericht in de periode van omstreeks 1900 tot 1950. Er is een huiskamer, een keuken met boenhok en een bedsteekamer. In de algemene ruimten staan vitrines waarin bijvoorbeeld kanten mutsen en daarbij behorende kleding en snuisterijen zijn te bekijken. Bij de oudheidkamer hoort de Winkel van Sinkel, met een authentieke oude winkelinventaris. Onder hetzelfde dak, maar met een aparte ingang. Om in de sfeer te blijven, verkopen wij daar ouderwets snoepgoed en andere kleinigheden. In de koffiekamer kunt u gebruik maken van een kopje koffie, thee of frisdrank.


Openingstijden

De oudheidkamer en de Winkel van Sinkel zijn gevestigd aan de Dorpsstraat 139 en zijn iedere zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur geopend. De Winkel van Sinkel is ook open op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur.

Meer berichten