Horecaondernemer Richard van Loon wil levendigheid in Boskoop. Meedoen aan Maestro hoort daar ook bij.
Horecaondernemer Richard van Loon wil levendigheid in Boskoop. Meedoen aan Maestro hoort daar ook bij. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik wil het dorp levendig houden'

De horeca zit in zijn bloed. Al op zijn twaalfde had Richard van Loon (39) een bijbaantje in een cafetaria. Kok wilde hij worden en zo kwam hij als leerling bij 't Keldertje in Boskoop terecht. Twee jaar verder was hij er chef-kok, met zijn diploma's op zak. Later nam Richard de zaak over en runt Eeterji 't Keldertje, waar hij ook woont met echtgenote Mirella en zoontje Jip (3). Richard houdt van Boskoop en wil het dorp aantrekkelijk en levendig houden. Daar werkt hij zelf flink aan mee, of het nu gaat om activiteiten van de Dorpskernwinkeliers, Koningsdag of de Braderie. Toen Richard werd gevraagd om mee te doen aan de Boskoopse Maestro, zei hij meteen ja. Alles voor het dorp.


Het was een zeer aparte ervaring, geeft Richard toe, als dirigent voor een orkest staan. En het viel niet mee. "Ik heb weleens gezegd met mijn grote mond, dirigeren: hoe moeilijk kan het zijn? Nou, daar denk ik nu anders over, haha. Maar toen ik gevraagd werd voor Maestro, heb ik gelijk ja gezegd. Leuk toch?"

De horecaondernemer zegt meestal ja als het Boskoop betreft. Hij is actief op alle fronten, bij alle evenementen in de dorpskern. Van Late Night Shopping tot het Sinterklaashuis. En van Koningsdag tot Boskoopse Braderie. "Dat dorp, dat pakt me toch," zegt Richard. "Ik ben hier 22 jaar geleden gekomen, als leerling-kok in 't Keldertje en ik ben niet meer weggegaan." Hij heeft altijd plannen voor het dorp, hij wil het opknappen, meer bankjes, meer planten, meer levendigheid. "Maestro paste daarbij. Er zat wel tweehonderd man in die zaal. Het trok belangstelling, er gebeurde wat in het dorp."

Muzikale ervaring had hij totaal niet. "De enige noten die ik ken zijn borrelnoten, haha. Maar ik hou wel van muziek, dus ik vond het sowieso leuk. En als je ergens zin in hebt en je vindt het leuk, dan ga je ervoor."

Dat geldt voor zijn hele leven, want Richard pakt de zaken altijd voortvarend aan. Zoals met zijn horeca opleiding. "Ik wilde die opleiding doen, maar ook blijven werken. Dus ik ben naar het volwassenenonderwijs gegaan. Ik was de jongste daar, pas zeventien. De praktijkschool in Rotterdam, helemaal geweldig. Dan kwam er gewoon een slager langs met twee halve lammeren. Jongens, ga maar uitbenen. Maar zo leerde je het wél."

De liefde voor koken heeft hij van zijn moeder. "Zij kookt heel graag en goed en als kind hielp ik al mee in de keuken. In mijn Eeterij wil ik ook een huiselijke sfeer, lekker laagdrempelig en toegankelijk. Ik wil koken voor iedereen."

Het Maestro-avontuur leidde niet tot een overwinning voor Richard. Coos Rijsdijk ging er met de prijs vandoor. "Al ben ik niet muzikaal, ik heb er wel heel veel voor geoefend."

"Ik ben met geluidsbanden en mijn baton (dirigeerstokje, red.) op vakantie gegaan en ik had mijn muziekstukken op mijn telefoon. Mirella werd er gek van, haha."

Het muziekgebeuren heeft hem geïnspireerd. "Je ziet dat er mensen op afkomen. Ik zou in het centrum een open podium willen hebben, op het Gouweplein, waar muziekoptredens worden gehouden. Levendigheid in het dorp."

Meer berichten