Maar bovenal is Hans een verteller. Hij weet veel en deelt dat graag. Hij doet dat tijdens wandelingen en fietstochten van het IVN en hij leidt rond op de natuurtuin.
Maar bovenal is Hans een verteller. Hij weet veel en deelt dat graag. Hij doet dat tijdens wandelingen en fietstochten van het IVN en hij leidt rond op de natuurtuin. (Foto: )

Struinen door het bedelaarsbos

Wachtend totdat de groep is verzameld, plukt gids van de dag Hans van Dam een weinig opvallend geel bloemetje. "Kijk", zegt hij, "dit is de blarentrekkende boterbloem. Ze zeggen dat bedelaars vroeger dit op hun gezicht en handen wreven om meelijden op te wekken. Met van die blaren en zweren kregen ze vast wat meer geld toegestopt. Tja, het is maar een verhaal, hoor." Maar wel een verhaal dat tot de verbeelding spreekt, zo vlak bij het Bedelaarsbos.


Hans van Dam is vrijwilliger bij IVN, het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie. Hij is zijn leven lang al verbonden met de natuur, vooral die in zijn eigen omgeving. En omdat Hans Boskoper is en schooltuinbeheerder bij de Tuinbouwschool was, ligt zijn natuurhart op het Zwarte Pad, een gebied wat ontwikkeld wordt tot Heempad.


Vrijwilliger

En Hans is actief in de IVN-werkgroep Vienden van het Heempad. Het epicentrum is natuurtuin De Veenmol, de oefentuin van het Wellant College en voorheen de schooltuin waarvan hij beheerder was. Hans is er nog steeds vrijwel dagelijks te vinden, bijzondere groenten kwekend maar vooral bezig om de natuur zijn gang te laten gaan. De natuur onderhoudt zichzelf, daar is weinig ingrijpen van de mens voor nodig.


Verteller van nature

Maar bovenal is Hans een verteller. Hij weet veel en deelt dat graag. Hij doet dat tijdens wandelingen en fietstochten van het IVN en hij leidt rond op de natuurtuin. Wie meeloopt, ontdekt de schatten in de buurt. Lantaarntjes, vossenstaart, spotvogels: niets is wat het lijkt of hoe het klinkt. En als je gelukt hebt, zie je de blarentrekkende boterbloem.


Fietstocht door Bentwoud

Zaterdag 30 juni staat een fietstocht door het Bentwoud gepland. De start is om 10.00 uur vanaf de Contactweide, Snijdelwijklaan in Boskoop.


Meer informatie

Voor meer informatie over IVN-werkgroep Vrienden van het Heempad kijk op www.ivn.nl/afdeling/alphen-aan-den-rijn/vrienden-van-het-heempadde-veenmol

Ook zijn er IVN-werkgroepen over vogels, vlinders, natuurfoto's maken, communicatie, planologie & milieu en een expositiewerkgroep.

Meer berichten