Volgens Karin Houdijk is het allemaal niet zo ingewikkeld: gewoon je gezonde verstand gebruiken en eten met aandacht. FOTO: Ellen van Dilst
Volgens Karin Houdijk is het allemaal niet zo ingewikkeld: gewoon je gezonde verstand gebruiken en eten met aandacht. FOTO: Ellen van Dilst (Foto: Ellen van Dilst)

We eten gewoon gezond vandaag!

Eten is hot. We praten er graag over en iedereen heeft er zo zijn eigen ideeën over. Elk jaar is er een nieuwe eettrend, lijkt het. Raw food, vegan, low carb, we worden overspoeld met hippe, Engelse termen, maar de vraag blijft: is het gezond voor je?

Volgens Karin Houdijk, die regelmatig een foodblog schrijft voor deze krant, ze is het allemaal niet zo ingewikkeld: gewoon je gezonde verstand gebruiken en eten met aandacht. Karin kan het weten, want ze verdiept zich al jaren in eten en wat het doet met je lijf.


De ideeën werden geplant toen ze samen met haar man in Honduras ontwikkelingswerk deed, een plek waar de beschikbaarheid van voedsel niet vanzelfsprekend is. Terug in Nederland paste ze niet meer in de eetcultuur van pakjes, zakjes, E-nummers en gemaksvoedsel. Ze wilde terug naar de basis, koken met pure ingrediënten. Eten dat smaakt.

Toen haar moeder ziek werd, vroeg zij aan Karin haar te helpen met eten. Wie (ernstig) ziek is, is overgeleverd aan anderen. Je lijf behoort niet langer jou toe, lijkt het wel. Karin keek en luisterde nauwgezet naar haar moeder en kookte wat ze lekker vond en waar haar lichaam goed op reageerde. Al naar gelang de behandeling en medicatie kon dat sterk variëren.

Karin heeft niet de illusie dat voedsel geheel geneeskrachtig is, maar wel dat het helpt, verzacht en dat het vreugde biedt. Door eten kan je lijf weer even fijn aanvoelen, naast de pijn en weerzin die de ziekte veroorzaakt. Karin zag dat het haar moeder voor een deel weer zeggenschap over haar lijf gaf. Eten was het gedeelte wat ze kon controleren, waarmee ze vrienden met haar lijf kon zijn. Lief zijn voor je lijf, noemt Karin het.

Ze is nog altijd dankbaar dat ze op die manier haar moeder heeft kunnen helpen. Andersom heeft het Karin definitief op haar kookpad doen belanden. Eten dat met aandacht is bereid en genuttigd, koken met pure, liefst biologische, ingrediënten, eten zoals het bedoeld is. Ook al is ze erg enthousiast over haar ideeën en wil ze het liefst iedereen aan het gezonde eten krijgen, ze dringt haar mening niet op. Ja, ze is vegetariër. Na haar baan bij de Dierenbescherming kon dat ook bijna niet anders. Maar thuis kookt ze voor man en kind desgewenst gewoon met vlees. Natuurlijk wel biologisch, dat staat buiten kijf. Lief zijn voor je lijf.


Karin geeft ook workshops over gezonde voeding. Vega-burgers maken of ontbijtideeën voor de hele week om wat voorbeelden te noemen.

Voor informatie of advies: www.eetcetera.nu

Meer berichten