Gezonde BTW

Foto: Helga Boudestein

Column door Karin Houdijk

Ik ben niet iemand die voortdurend moppert over de politiek. Na een tijdje inwoner van een ontwikkelingsland te zijn geweest, realiseerde ik mij dat Nederland weliswaar een ietwat drukke, maar toch vooral fijne en redelijk veilige plek is om te wonen. De schrijnende armoede die ik in Honduras tegenkwam komt hier in die mate gelukkig niet voor... al blijken de inkomensverschillen ook in ons land toe te nemen.

Rondkomen is voor een deel van de gezinnen in Nederland ronduit uitdagend te noemen. Dan helpt het niet als onze regering besluit om de BTW op alle levensmiddelen van 6 naar 9 procent te verhogen, zonder daarbij onderscheid te maken tussen gezonde en minder gezonde producten.

Het stuit me al langer tegen de borst dat gezonde voeding duurder is dan ongezond 'bewerkt' eten. Wie een dag lang wil snacken is minder kwijt dan iemand die een frisse fruitsalade en groenteschotel wil klaarmaken. Dan is het onvermijdelijk dat gezinnen met wat minder geld sneller voor het goedkopere voedsel zullen kiezen.


Onderzoek wijst uit dat obesitas en overgewicht van de staat jaarlijks 1,2 miljard aan medische kosten vergt en 2 miljard aan verlaagde arbeidsproductiviteit. De verhoging van de BTW zou de regering 2 miljard moeten opleveren. Door de BTW op bijvoorbeeld groente -en fruit dus niet te verhogen maar juist te verlagen, zou dit een interessante bezuiniging van die opgetelde 3,2 miljard kunnen geven.


De regering geeft als argument dat een BTW-verlaging en een verschil in BTW-tarieven op voeding van Brussel niet mag. Echter, veel Europese landen hanteren al een percentage van 5 procent op voeding. Lager dus dan ons huidige BTW-tarief van 6 procent - laat staan 9 procent.

Daarnaast maken meerdere landen gebruik van variabele BTW-tarieven op voeding. Frankrijk heeft vier verschillende taxen op voeding en Ierland zelfs vijf. Verschil maken tussen voedingsmiddelen blijkt wel degelijk mogelijk te zijn.

Ik kan er niet bij. Aan de ene kant roept ons kabinet dat het gezonder moet in Nederland. Onze kinderen worden massaal te zwaar, buitenspelen wordt aangemoedigd (heel goed!), maar een vuist maken als het echt verschil kan maken, dat blijft dan weer uit. Dus in plaats van (arme) gezinnen te helpen de juiste keuzes te maken, blijkt het op korte termijn vullen van de staatskas toch net iets meer prioriteit te hebben. Valt er voor mij uiteindelijk toch nog iets te mopperen...

Meer berichten