Elke vrijdag werken vrijwilligers aan het onderhoud van de historische Oude Begraafplaats Reijerskoop, ieder heeft zijn eigen taken. Evert van Voskuilen (li) en Meindert Bakker houden zich bezig met de restauratie van oude zerken.
Elke vrijdag werken vrijwilligers aan het onderhoud van de historische Oude Begraafplaats Reijerskoop, ieder heeft zijn eigen taken. Evert van Voskuilen (li) en Meindert Bakker houden zich bezig met de restauratie van oude zerken. (Foto: Morvenna Goudkade)

Je kunt de historie proeven

Al jarenlang onderhoudt een groepje vrijwilligers de historische Oude Begraafsplaats Reijerskoop in Boskoop. Een fraai stukje erfgoed met slingerpaadjes, hoge bomen, praalgraven en een monumentaal poortgebouw met beelden. Vijf jaar geleden, op 21 mei, werd een stichting opgericht om het onderhoud te waarborgen.

Elke vrijdagmiddag zijn vrijwilligers druk aan het werk op de begraafplaats, van schoffelen en snoeien tot schilderen en graven onderhouden. "Iedereen gaat doen wat hij het liefste doet en het beste kan," zegt Anne den Hengst, samen met echtgenoot Jan initiatiefnemer voor het vrijwillig onderhoud."

Voor Meindert Bakker is dat het toepassen van een bijna vergeten ambacht: letterschilderen. Hij werd afgelopen najaar vrijwilliger, toen hij hoorde dat er hulp nodig was bij de restauratie van grafzerken.

"Ik ben een doener, heb altijd gewerkt als huisschilder," zegt Meindert (74). "Ook nu ik met pensioen ben, wil ik bezig blijven. Het letterschilderen is een oud ambacht, wat ik vroeger heb geleerd op de technische school. Ik vind het geweldig om hier te helpen, ben echt in mijn element. " Hij toont zijn 'gereedschap', fijne penselen van echt marterhaar.
Meindert werd benaderd door bestuurslid Evert van Voskuilen, die al langer actief is met technisch onderhoud en restauratie op de begraafplaats.

Jan den Hengst (83) droeg vorig jaar het voorzitterschap over aan Frank Snijdewint (65) en werd benoemd tot erevoorzitter. De markante oprichter is nog vaak op de begraafplaats te vinden. "Het is een unieke, prachtige plek. Je kunt hier echt de historie van Boskoop proeven."
Op de begraafplaats zijn diverse praalgraven te bezichtigen, zoals dat van K.J.W. Ottolander, bekend van de appel 'Schone van Boskoop'.


Ook ligt hier het graf van J.H. Straaten van Nes, hij wist koningin Wilhelmina te interesseren voor tentoonstellingen in het kwekersdorp en was initiatiefnemer voor het Floragebouw.


Lustrum

De Stichting Oude Begraafplaats Reijerskoop viert op 21 mei haar eerste lustrum, dan bestaat de vrijwilligersorganisatie vijf jaar. Er zijn zo'n zeventien vrijwilligers, maar nieuwe mensen zijn welkom. "We hebben altijd behoefte aan specialisten," zegt voorzitter Snijdewint. "Een metselaar, een timmerman, een smid, maar ook iemand die handig is met social media. We willen met onze tijd meegaan."


Bezoek

Bezoekers weten de begraafplaats goed te vinden, zegt Frank Snijdewint. "Er komen hier elke dag mensen een kijkje nemen. Mensen kunnen ook op vrijdagmiddag langskomen, als wij aan het werk zijn. We kunnen hen dan een rondleiding geven."

Meer berichten