Terwijl Jo van der Voord vertelt over haar leven, legt verpleegster Sanne zorgzaam haar hand op de arm van Jo. Sanne: ' Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk.'
Terwijl Jo van der Voord vertelt over haar leven, legt verpleegster Sanne zorgzaam haar hand op de arm van Jo. Sanne: ' Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk.' (Ellen van Dilst)

Verzorgen in de polder bij De Driehof

Sanne kijkt bedachtzaam bij de vraag wat er minder leuk is aan haar werk. "Leuk, niet leuk, dat is niet de juiste omschrijving. Het is mooi werk. Zwaar soms, bijvoorbeeld als een bewoner ernstig ziek is of echt lijdt, maar het is altijd mooi. Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk."

Hier' is De Driehof, een verpleeghuis middenin Hazerswoude-Dorp. Sanne wist al van jongs af aan dat ze kraamverzorgende wilde worden. Dat gebeurde ook, maar na een aantal jaren wilde ze zich verder ontwikkelen, ging een opleiding doen en kwam terecht bij de verpleeghuiszorg. Van het begin van leven naar de eindfase. Ze heeft er geen moment spijt van gehad.


Haar collega Iris kreeg de ouderenzorg met de paplepel ingegoten. Haar moeder nam haar vroeger regelmatig mee naar haar werk. Inderdaad, in een verzorgingshuis. Iris vond het als kind heerlijk om bij de oude oma's te spelen en het was voor haar vanzelfsprekend dat ze ook de zorg in ging. Na haar opleiding is ze bij De Driehof blijven hangen en werkt op een groep kleinschalig wonen met licht demente ouderen.
Mensen gelukkig maken door ze te helpen, daar doet Iris het voor. Ze geniet van een glimlach, van een onverwacht moment van herkenning en contact. Maar ook van de humor, een plotselinge gevatte opmerking van een bewoner die het leven even licht maakt.


Jo van der Voord schuift even aan bij het zonovergoten gesprek. Ze woont sinds 2011 in De Driehof toen ze door haar MS genoodzaakt was haar huis te verlaten. Ze heeft het naar omstandigheden goed, maar wennen doet het niet. Terwijl ze vertelt over haar leven aan de Rijn, altijd aan het werk en dan ook nog vier kinderen over de vloer, hoe ze dat allemaal nog altijd mist, legt Sanne zorgzaam haar hand op de arm van Jo. Klagen doet Jo niet, ze is ook in De Driehof altijd druk, met van alles en nog wat.


Voor Sanne en Iris is het een uitgemaakte zaak: zij gaan nooit weg uit de zorg. Eens een pleeg, altijd een pleeg.

Dag van de Verpleging

Zaterdag 12 mei wordt met de Dag van de Verpleging en Verzorging de verjaardag van Florence Nightingale herdacht. Dat gebeurt door alle werkenden in de zorg in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun niet-aflatende zorg.

Meer berichten