Abigail de Jong (11) houdt van natuur en van dieren, zoals haar konijn Raoul. Ze wil later bioloog worden.
Abigail de Jong (11) houdt van natuur en van dieren, zoals haar konijn Raoul. Ze wil later bioloog worden. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik hou heel erg van de natuur'

Ze groeide op in Costa Rica en kwam vier jaar geleden naar Nederland, samen met haar moeder Mieke de Jong. Sindsdien wonen ze in Boskoop, waar Mieke vandaan komt. Van de tropische regenwouden naar de Hollandse polder: Abigail de Jong (11) heeft al een hoop van de wereld gezien. Zo jong als ze is, kan ze daar al veel over vertellen. Over de natuur en over dieren: dolfijnen, aapjes en natuurlijk haar konijn Raoul. Ze eet bewust geen vlees, dat vindt ze niet diervriendelijk. En ze weet al wat ze worden wil later: bioloog of oceaanbeschermer.

Abigail, ze wordt ook wel Abi genoemd, is inmiddels helemaal gewend in Nederland. Dat is heel snel gegaan, vindt ze zelf. "Toen ik hier kwam sprak ik alleen Spaans. Dat spraken mama en ik altijd in Costa Rica, er waren geen andere mensen die Nederlands spraken. Ik kende drie Nederlandse woorden: nijntje, pap en lepel."


Abi ging naar school in Boskoop, De Akker, en leerde in recordtijd de Nederlandse taal. Momenteel zit ze in groep zeven, in een klas met 27 kinderen. "Het is heel anders dan in Costa Rica, daar waren we met vijf kinderen op de hele school. En we droegen een uniform."

Haar moeder Mieke de Jong is voormalig columniste van de Gouwe Koerier. De Boskoopse studeerde biologie en ging naar Costa Rica om het regenwoud te beschermen. Ze bleef er uiteindelijk zeventien jaar. Abigail werd daar geboren. Mieke schreef een column voor de Gouwe Koerier tijdens haar eerste jaren in Latijns-Amerika. Toen ze terugkeerde met Abigail had ze ook een tijdlang een column in deze krant: Terug in de polder.

De liefde voor de natuur heeft Abigail van haar geërfd. "Ik hou heel erg van de natuur, dat is in Nederland anders dan in Costa Rica. Daar heb je het regenwoud, een soort oerwoud. Het nevelwoud is boven de wolken, je kunt daar eigenlijk niet goed zien. Ik ben er met mama geweest, we hebben er gewandeld."
"In Boskoop heb je het Gouwebos, maar dat vind ik eigenlijk geen bos, het is meer een park. Wel vind ik de dieren heel erg leuk, vogels en bijen en zo."

Abi vertelt over de vakanties naar de Waddeneilanden, waar ze graag vogels gaat kijken. "Ik heb dan een kaart met plaatjes van alle vogels. Zo kan ik ze herkennen en bestuderen." Ze houdt heel erg van zoogdieren, vertelt ze. "Die zijn warm en hebben vaak een vachtje, je kunt ze aaien en je kunt zien wat ze voelen. Net als mijn konijn Raoul, hij vindt het fijn als ik hem aai."

In Nederland heb je andere dieren dan in Costa Rica, legt ze uit. "Dieren zijn hier vaak ook veel kleiner, zoals de vlinders en de mieren. In Costa Rica heb je reuzenmieren. En in Nederland zijn geen aapjes." De interesse voor dieren is niet voor niets, Abi wil later bioloog worden en misschien oceaanbeschermer. "Dan wil ik weten hoe ik dolfijnen en haaien kan beschermen."

De elfjarige is al heel bewust bezig. "Ik eet geen vlees en gevogelte. Vlees eten vind ik niet diervriendelijk en schadelijk voor het milieu. Vis en schaaldieren eet ik wel, ik ben pescotariër."
Over de klimaatverandering in de wereld denkt ze ook na. "Mensen zeggen: tegel eruit, plant er in. Dat is heel goed, want het is bewezen door onderzoek dat grassen en planten water opnemen en tegels niet."

Abigail is lid van scoutingvereniging De Schouw, waar moeder Mieke een tijdlang voorzitter was. "Ik vind De Schouw heel leuk, daar kun je rennen door de bosjes en in bomen klimmen. Dan voel ik mij dichtbij de natuur."

Meer berichten