Sjaak Koster: 'De Hefbrug in Boskoop was weer lang gesloten. Beste mede-Boskopers, dit ondergaan wij elke dag! Wat staat ons te wachten als de "pleziervaartplaag" op gang komt?'
Sjaak Koster: 'De Hefbrug in Boskoop was weer lang gesloten. Beste mede-Boskopers, dit ondergaan wij elke dag! Wat staat ons te wachten als de "pleziervaartplaag" op gang komt?'

Hefbrug was weer lang gesloten

Onlangs heb ik een stukje geschreven met de titel 'Ambulance te laat: patiënt overleden'. Dat verhaal over de patiënt was weliswaar verzonnen, maar de essentie van de situatie niet. Dat is de keiharde realiteit!

De Provincie Zuid-Holland en veel volksvertegenwoordigers van de gemeente Alphen aan den Rijn reageren vaak met "We horen wat u zegt". Dat betekent zoveel als "We nemen het voor kennisgeving aan, maar zullen er voorlopig nog geen actie op ondernemen".


Natuurlijk realiseren zij zich ook wel dat het verkeersprobleem rondom de hefbrug dramatisch is, maar ja, zij hebben er niet elke dag mee te maken. Het overgrote deel van hen woont nu eenmaal niet in Boskoop.
Zij hebben dus geen angst dat hun kinderen kunnen verongelukken, dat de ambulance te laat kan komen, of dat de brandweer te laat arriveert, omdat de brandweermannen en/of -vrouwen voor de brug vast staan, nadat zij met spoed zijn opgeroepen. Nee, zij ervaren die angst en ellende niet. Maar ze horen wel wat we zeggen.

Gelukkig zijn Boskopers goed opgevoede mensen en harde werkers. Boskopers zijn 'recht door zee', houden niet van zeuren en protesteren, want dat kost tijd en geld. Boskopers gaan dus ook niet massaal, als protest, op de brug staan als er weer een boot passeert. Zo zijn Boskopers niet - al zou het overigens wel een goed idee zijn, een dergelijk protest, vind ik zelf.


Feiten & cijfers

Boskopers houden van feiten en cijfers, want cijfers liegen niet, de RijksDienst voor het Wegverkeer (RDW) liegt niet en de Dorpsraad van Boskoop liegt ook niet. Dus laten we eens even naar wat feiten en cijfers kijken:

- Elke dag is de hefbrug meer dan 35 keer gesloten. Op donderdag 3 mei van dit jaar zelfs 45 keer!

- Op donderdag 3 mei was de brug 45 keer gesloten tussen 00.00 en 23.59 uur. In totaal was de brug die dag 247 minuten gesloten, dat is 17 procent van de 24 uur. Tussen 07.00 en 19.00uur was de brug 30 keer gesloten, in totaal 172 minuten. Dat komt neer op 2 uur en 52 minuten van de 12 uur, oftewel 24 procent.


Let goed op, lees verder en huiver, want het wordt steeds gekker!

- Tussen 08.00 en 08.30 uur, dus tijdens het half uur in de ochtendspits, sloot de brug 3 maal gedurende 15 minuten. Hoppa: dat is 50 procent. Weer de trein gemist, kinderen te laat op school, werknemers te laat op het werk.
- Tussen 11.30 en 13.00 uur was de brug 28 minuten (4x) gesloten, dat is 31 procent van de 90 minuten. Tussen 17.30 en 18.30 uur was de brug 22 minuten (3x) gesloten. Hup: dat is 37 procent tijdens de avondspits.

Ik kan nog wel even zo doorgaan. Beste mede-Boskopers, dit ondergaan wij elke dag! Wat staat ons te wachten als de "pleziervaartplaag" op gang komt?

Denktank

De Denktank is een onderdeel van de Dorpsraad Boskoop. Jacques Booij: "Wij hebben, in het kader van de dorpsvisie, een drietal bijeenkomsten belegd: één voor het Centrum, één voor Boskoop-west en één voor Boskoop-oost. Het gaat over het hele dorp, maar veel opmerkingen gingen over tekorten in de directe leefomgeving. Daarover ging deze avonden echter niet."

"Bij de bijeenkomsten waren sommigen die een bredere beoordeling van de problemen in Boskoop wilden. Voor de praktische denkers is er de denktank, bestaande uit elf leden. Zij gaan zich in alle rust grondig bezinnen op de bestaande problemen in en rond ons dorp en hopen met structurele oplossingen te komen. Er schuilt een belangrijke deskundigheid in hen."

Meer berichten