Aafke Been-Temmink, hier met haar geliefde dwarsfluit en hobo, wil kinderen laten kennismaken met muziek. "Muziek is veel meer dan noten lezen, het is plezier."
Aafke Been-Temmink, hier met haar geliefde dwarsfluit en hobo, wil kinderen laten kennismaken met muziek. "Muziek is veel meer dan noten lezen, het is plezier." (Foto: Morvenna Goudkade)

'Muziek overdragen vind ik erg leuk'

Van jongs af aan is ze bezig met muziek. Aafke Been-Temmink (28) ging als kind op muziekles en werd lid van de Boskoopse Harmonie Excelsior. Het plezier wat ze heeft in muziek, wil ze ook op kinderen overbrengen. Muziek is een verrijking, vindt ze zelf. Bij Excelsior geeft Aafke al jarenlang lessen algemene muzikale vorming, speciaal bedoeld voor kinderen en door haarzelf ontwikkeld. Het lesgeven vindt ze heerlijk en is haar op het lijf geschreven. Eerder volgde Aafke een opleiding tot leerkracht, al kwam ze uiteindelijk toch niet in het onderwijs terecht.


Aafke is geboren en getogen in Boskoop, waar ze nog steeds woont. Vorig jaar trouwde ze met jeugdliefde Simon, in het oude gemeentehuis. Daarbij werd een serenade gebracht door haar muziekvrienden van Harmonie Excelsior, een andere jeugdliefde van Aafke. "Ik was een jaar of negen toen ik op blokfluitles ging bij Excelsior," vertelt de muzikale Boskoopse. "Muziekles was bij ons thuis gebruikelijk, dat hoorde erbij. Ik vond muziek maken heel leuk, maar ik vond het moeilijk om te kiezen welk instrument ik het liefst wilde spelen. Ik wilde eigenlijk allerlei instrumenten uitproberen, maar dat kon toen nog niet bij Excelsior."

De muzikale kennismaking doet ze daarom ergens anders, steeds zes weken een ander instrument proberen. "Na lessen trompet, viool, cello, dwarsfluit, drumstel en euphonium, heb ik toen gekozen voor dwarsfluit, dat was echt mijn instrument. Ik ben vervolgens weer teruggegaan naar Excelsior en daarna ben ik nooit meer weggegaan."

Ze combineert muziek met gezelligheid en vriendschap. "Met een vast muziekgroepje zijn wij eerst bij het opleidingsorkest gekomen en daarna bij het grote orkest. Het is heel afwisselend en we hebben het heel leuk en gezellig met elkaar. Op Koningsdag hebben we gespeeld bij de aubade in Boskoop en daarna zijn we met zijn allen een bakkie gaan doen, met oranje tompoezen erbij."

Na de middelbare school gaat ze naar de Pabo, haar jeugddroom. "Van kleins af aan wilde ik al lesgeven. Ik speelde altijd schooltje en dan was ik de juf, haha."

Het loopt anders, uiteindelijk gaat ze niet het onderwijs in. "Ik wilde op een bepaalde manier werken, dat bleek niet te kunnen. Toen heb ik besloten iets anders te gaan doen. Ik werk nu als teamleider bij een supermarkt."

Al is ze geen juf geworden, haar talent voor lesgeven kan ze toch benutten. Vijf jaar geleden valt het Aafke op dat er bij Excelsior bijna geen jonge aanwas is. Kinderen vinden het moeilijk om een instrument te kiezen en stromen niet door naar het opleidingsorkest. "Dat kende ik nog van vroeger, ik wist het zelf toen ook niet. Ik ben gaan nadenken, het uitproberen van instrumenten heeft mij destijds heel erg geholpen. Toen heb ik bedacht om lessen Algemene Muzikale Vorming (AMV) te ontwikkelen, een basiscursus en een vervolgcursus."


Binnen Excelsior zijn ze enthousiast over haar plannen en muziekvrienden Walter, Marlein, Arlet, Mariska en Myrna willen meehelpen. Aafke maakt het lesmateriaal en vervolgens kunnen de lessen beginnen. Sindsdien start elk jaar in mei een nieuwe cursus AMV 1 en 2, waarbij Aafke zelf de lessen in de basiscursus verzorgt, voor kinderen in groep 4 tot en met 6. "Ik wil hen spelenderwijs muziek bijbrengen, daarom doen we veel muziekspelletjes. Muziek is veel meer dan noten lezen, het is plezier, zelfvertrouwen, samenwerken, je kunnen uiten. Muziek overdragen vind ik heel erg leuk, door het enthousiasme van de kinderen. En het is zó goed voor hun ontwikkeling."


Zelf wil ze zich ook muzikaal blijven ontwikkelen. Drie jaar geleden begon ze met hobo. "Dwarsfluit speel ik al 16 jaar, maar op hobo ben ik beginner en kan ik nog veel leren."

Meer berichten