Met gevaar voor eigen leven probeert de ambulance, met sirene en zwaailicht en al, voorbij de file te rijden. Dat is niet eenvoudig in verband met het zeer drukke verkeer, welke vanuit de tegengestelde richting komt.
Met gevaar voor eigen leven probeert de ambulance, met sirene en zwaailicht en al, voorbij de file te rijden. Dat is niet eenvoudig in verband met het zeer drukke verkeer, welke vanuit de tegengestelde richting komt.

Ambulance te laat: patiënt overleden

Boskoop, 24 april 2018 16.20 uur. Mijn vader wordt onwel, ik bel 112 en krijgen te horen "de ambulance komt er aan".

De ambulance vertrekt vanuit Alphen naar Boskoop. Bij de rotonde van bij de Halve Raak staat een file, omdat de hefbrug in Boskoop dicht is geweest en het is spitsuur. Met gevaar voor eigen leven probeert de ambulance, met sirene en zwaailicht en al, voorbij de file te rijden. Dat is niet eenvoudig in verband met het zeer drukke verkeer, welke vanuit de tegengestelde richting komt.

Met vertraging komt de ambulance aan bij de oprit naar de hefbrug. Daar staat een vrachtwagen die geen kant op kan en de ambulance staat daardoor ook vast, er is geen ruimte om de vrachtauto te passeren. Deze staat "toevallig" op de meest ongelukkige plek: bij het begin van de zeer korte oprit met links en rechts een vangrail. Geen doorkomen aan. De hefbrug gaat weer dicht, hoe is het mogelijk.
Toeval misschien? Helaas niet! Met flinke vertraging komt de ambulance bij de brug en ook daar is bijna geen doorkomen aan, want 100 meter verderop staat een stoplicht. Auto's op de brug worden gedwongen om opzij te gaan en het is een wonder dat fietsers niet gewond raken terwijl zij worden klem gedrukt tegen de brugleuningen. Uiteindelijk arriveert de ambulance op de Zinkeling, een zijweg van de Zijde. Het personeel maakt excuses en gaat direct aan de slag. Diagnose: hartinfarct, spoed vereist. Hartbewakingsapparatuur en zuurstof aansluiten en met gillende sirenes naar het ziekenhuis.

Het is ondertussen 17.00 uur. Dilemma: het dichtstbijzijnde ziekenhuis is in Gouda, maar de hefbrug is weer dicht en de Zijde staat vol met auto's. Wachten heeft geen zin. Dus dan maar naar Leiderdorp. Aangekomen bij het kruispunt in Hazerswoude staat ook daar weer file - zoals gewoonlijk. Uiteindelijk arriveert de ambulance met mijn vader te laat bij het ziekenhuis in Leiderdorp. Hij is op de brancard bij de eerste hulp overleden.

42 procent

U denkt natuurlijk dat dit is verzonnen. Dat klopt, maar dit kan echt elke dag gebeuren! De hefbrug in Boskoop is tijdens de avondspits tussen 16.30 uur en 18.30 uur gemiddeld 22 procent dicht. Let wel, dat is gemiddeld! Stel dat je met je voeten in de vriezer ligt en met je hoofd in de oven, dan is dat gemiddeld 37 graden. Ik verzeker u, dat is uiterst oncomfortabel en levensgevaarlijk. Het komt regelmatig voor dat de brug op dit tijdstip meer dan 35 procent van de tijd dicht is, met uitschieters tot zelfs boven de 40 procent.


Ik heb de afgelopen weken bijgehouden wanneer de hefbrug in Boskoop dicht is. Nee, ik zit niet bij de hefbrug met een stopwatch. Er is een website van RDW waar je elke dag kunt zien welke bruggen er in Nederland open en dicht zijn, per minuut, per brug en 24-uur per dag 'live' beschikbaar. Heel erg makkelijk. Ik heb data van de afgelopen weken verzameld en analyse van de cijfers zijn werkelijk stuitend. Van 16.24 tot 17.02 uur (38 minuten) is de hefbrug drie keer met totaal 16 minuten dicht geweest. Dat is dus 42 procent van de 38 minuten. Waanzin!

Oproep

Ik doe dan ook een dringende oproep aan het college van b&w en gemeenteraadsleden van de gemeente Alphen aan den Rijn. Wij mogen toch verwachten dat alle volksvertegenwoordigers van de gemeente, links of rechts of midden, van welke kleur of afkomst dan ook, de democratie volledig ondersteunen en naar het volk (lees: Boskopers) luisteren. Wij zijn ook bereid om naar u te luisteren.

Onze Dorpsraad staat te popelen om per direct met u in gesprek te gaan en in goede harmonie tot een echte snelle oplossing te komen voor de nijpende verkeersproblematiek in Boskoop.
Wij kunnen niet wachten tot het jaar 2040, want dan overlijden er wellicht nog meer vaders… of dochters.

- Sjaak Koster, lid Denktank Dorpsraad Boskoop

Meer berichten